Украйна тренира как да действа при ядрен удар, опасява се Русия да не използва атомно оръжие

Руският лидер предупреди за готовността си да използва "всички налични средства" за отблъскване на атаки

09.11.2022 | 17:15 Редактор: Ирена Бакърджиева
Украйна тренира как да действа при ядрен удар, опасява се Русия да не използва атомно оръжие

Украйна проведе учения за действия при ядрен удар, тъй като опасенията за използване на атомно оръжие от руския президент Владимир Путин продължават да нарастват, пише "Нюзуик".

Руслан Запарянюк, ръководител на военната администрация в западната украинска област Чернивци, обяви в канала си в Telegram, че ученията се провеждат "за да се елиминират последиците от ядрен удар".

Служителят отбеляза, че в организирането на ученията са участвали представители на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. По думите на Запарянюк ученията са били симулирани, като са взети предвид "регионалните особености".

Украинската информационна агенция РБК "Украйна" цитира военната администрация на региона, според която ученията са включвали трениране на начините за осигуряване на ефективна комуникация на всички служби за спешна помощ, както и планове за действие за евакуация, ако служителите са в опасност. Длъжностните лица са обсъдили също така използването на лични предпазни средства сред населението, както и на специални спасителни автомобили и оборудване.

Това се случва няколко дни след като Путин наблюдаваше провеждането на ядрени учения в Русия, които включваха тренировъчни изстрелвания на балистични и крилати ракети. Руският лидер предупреди за готовността си да използва "всички налични средства" за отблъскване на атаки срещу територията на Русия.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Путин "не се шегува" със заплахите си да ескалира руско-украинската война чрез използване на ядрени оръжия.

"Той не се шегува, когато говори за потенциално използване на тактически ядрени оръжия или биологични и химически оръжия, защото неговата армия, може да се каже, е значително по-слабо ефективна", каза Байдън по време на събирането на средства от Комитета за сенаторска кампания на Демократическата партия в Ню Йорк на 6 октомври. "Не мисля, че има такова нещо като възможност лесно да се използват тактически ядрени оръжия и да не се стигне до Армагедон", добави Байдън.

Експерти от Института за изследване на войната (ИИВ-ISW), американски мозъчен тръст в областта на отбраната и външните работи, оцениха тази седмица, че Кремъл е започнал да смекчава реториката си относно използването на ядрени оръжия.

"Промяната в реториката на Кремъл показва, че висшите руски военни командири и елементи на Кремъл вероятно до известна степен осъзнават огромната цена за малка оперативна печалба, които Русия би получила при използването на ядрени оръжия срещу Украйна или НАТО", заявиха от ISW.

В изявление на руското Министерство на външните работи от 2 ноември се казва, че Русия "стриктно и последователно се ръководи от постулата за недопустимост на ядрена война, в която не може да има победители и която никога не трябва да бъде разпалвана", информира БГНЕС.

Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан заяви, че Вашингтон и Москва са провели разговори, целящи да намалят реториката около потенциалното използване на ядрени оръжия от страна на Русия.

Снимка: БГНЕС