Русия плаща луди пари за обезщетения на близките на убити във войната

До началото на този месец е похарчила 166,2 млрд. рубли 

09.11.2022 | 12:32 Редактор: Тодор Петров
Русия плаща луди пари за обезщетения на близките на убити във войната

До началото на ноември Русия е похарчила 166,2 млрд. рубли (2,7 млрд. евро) за изплащане на обезщетения на бойци от руската Федерална служба за национална гвардия (Росгвардия) и военнослужещи от руското министерство на отбраната, убити и ранени във войната в Украйна. Тези данни бяха цитирани от канала "Можем да обясним" в Telegram, позовавайки се на данните за бюджета.

Става дума само за руски граждани, но не и за убити от сепаратистките самообявили се Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР), както и за бойци на частната военна компания "Вагнер".

"Можем да обясним" твърди, че повече от 15 800 души са получили обезщетения за загинали (9,4 милиона рубли). В същото време, според изчисленията на канала, средства са били преведени и на близо 1800 ранени, които са станали инвалиди и вече не са в състояние да служат. Изчисленията не отчитат ранените, които са могли да продължат службата си след престой в болница или не са с трайна телесна повреда.

Няма официално потвърждение на тази информация от страна на Росгвардия и Министерството на отбраната на Русия, предаде DW.

Мобилизацията е приключила, тя вероятно ще продължи в скрит режим, посочи по-рано в ежедневния си брифинг Институтът за военни изследвания на САЩ (ISW). Експертите цитират няколко указа, които руският президент Владимир Путин е подписал след декларациите си за прекратяване на мобилизацията. Един от документите позволява мобилизирането на граждани с невлязла в сила присъда за тежки престъпления, а друг разширява статута на военнослужещите до "доброволци".

Снимка: БГНЕС

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
kire
преди 1 година
Еми ако това ги кара да се чустват по-добре, халал да са им. Сигнализирай за неуместен коментар