ООН създава глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи

Половината от държавите по света не са подготвени за подобни събития

07.11.2022 | 22:36 Редактор: Петя Кръстева
ООН създава глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи

ООН обяви план за създаване в следващите пет години на глобална система за ранно предупреждение за климатични катастрофи на стойност три милиарда долара, предаде Франс прес.

"Уязвимите жители на най-застрашените от глобалното затопляне територии все по често са изложени на климатични катастрофи без никакви средства за ранно предупреждение", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на срещата на високо равнище за климата, която се провежда в Египет под егидата на организацията (КОП27).

"Народите на Африка, Южна Азия, Централна и Южна Америка и жителите на малките островни държави са заплашени петнадесет пъти повече от гибел, вследствие от климатична катастрофа", предупреди той, цитиран от БТА.

През март Гутериш обяви амбициозната цел в рамките на следващите пет години всеки жител на планетата да може да бъде предупреждаван за предстоящи поройни дъждове, циклони или други екстремни климатични събития, които се случват все по-често заради глобалното затопляне.

"Ранното предупреждение спасява животи и осигурява огромни икономически ползи. Достатъчно е да се издаде предупреждение за наближаващо климатично събитие 24 часа по-рано, за да намалим с 30% последващите щети", смята Петери Талас - генерален секретар на Световната метеорологична организация и автор на плана.

По данни на публикуван наскоро доклад на организацията и Службата на ООН за намаляване на риска от бедствия половината от държавите по света не са подготвени за подобни събития. По-малко от половината развиващите се страни и едва една трета от развиващите се островни държави разполагат със система за ранно предупреждение от различни видове застрашаващи събития.

За да постигнат поставените цели от ООН твърдят, че е нужна инвестиция от 3,1 милиарда долара в периода - 2023-2027 г. - сума, която според организацията е нищожна на фона на предимствата.

Международната комисия по адаптирането изчислява, че ако 800 милиона долара бъдат вложени в подобен вид системи в развиващите се страни, ще се избегнат загуби в размер между 3 и 16 милиарда на година.

Сумата от 3,1 милиарда за адаптиране към глобалното затопляне ще бъде разпределена в четири сектора - по-добро определяне на рисковете от катастрофи, разполагане на системи за наблюдение и предупреждение, засилване на способностите за реакция на място и осигуряване на достъпна информация за всеки, който е застрашен от бедствия.

Снимка: БГНЕС