Гутериш: На магистралата към климатичния Ад сме, изборът е сътрудничество или гибел

Секретарят на ООН призова за споразумение между богатите страни за намаляване на емисиите

07.11.2022 | 15:11 Редактор: Петя Кръстева
Гутериш: На магистралата към климатичния Ад сме, изборът е сътрудничество или гибел

"Човечеството е в "битката на живота си", тъй като изменението на климата засилва сушите, наводненията и горещите вълни", предупреди генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по време на преговорите в Египет за ограничаване на глобалното затопляне.

По думите му "в разгара на множество международни кризи, които поразяват икономиките и разклащат международните отношения, международната общност е изправена пред суров избор" - сътрудничество или гибел.

Гутериш призова за "историческо" споразумение между богатите страни и нововъзникващите икономики, което да има за цел да намали емисиите и да задържи повишаването на температурата до по-амбициозната цел на Парижкото споразумение - 1,5ºС над прединдустриалната епоха.

Той заяви, че целта трябва да бъде осигуряването на възобновяема и достъпна енергия за всички, като призова най-големите замърсители, по-специално САЩ и Китай, да увеличат усилията си.

По отношение на сегашната траектория ръководителят на ООН заяви, че "ние сме на магистралата към климатичния ад с все още натиснат крак на педала на газта". Гутериш заяви, че е "морален императив" за по-богатите замърсители да помогнат на уязвимите държави, които често са най-малко отговорни за изменението на климата.

Той заяви, че войната в Украйна и редица други кризи, пред които е изправен светът, могат да привлекат голямо внимание, но подчерта, че много от тях са свързани с "нарастващия климатичен хаос", пише БГНЕС.

И тъй като се очаква този месец населението на света да достигне 8 милиарда души, Гутериш напомни на световните лидери, събрали се в Египет, че решенията, които вземат сега и през следващите години, ще се отразят на поколенията.

Снимка: БГНЕС