Радев: България има потенциала да произвежда зелен водород

"Необходими са инвестиции обединени усилия за взаимноизгодни проекти", смята държавният глава

07.11.2022 | 16:34 Редактор: Петя Кръстева
Радев: България има потенциала да произвежда зелен водород

"Преходът към климатична неутралност трябва да бъде добре обмислен, плавен, социално и икономически справедлив, така че да увеличава благосъстоянието на хората, а не да го намалява", заяви президентът Румен Радев пред журналисти след официалната церемония по откриване на Срещата на върха на държавните и правителствени ръководители, които участват в 27-ата Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP27).

"Климатичните промени са факт - всяка година загиват хиляди хора от природни катаклизми, а цели държави са обречени на глад и бедствия", подчерта държавният глава и посочи, че усложнената геополитическа обстановка налага гъвкави подходи и рационално мислене за решаване на проблемите.

Радев отбеляза, че изключително важна тема на COP27 е именно разпределението на ресурси за дейности, смекчаващи климатичните изменения.

"Очаквам да постигнем обединяване на усилията за създаване на фондове за инвестиции в нови технологии, за да решим проблемите с ограничените финанси в световен мащаб", констатира президентът, като отчете сложната ситуация, свързана с войната в Украйна, енергийната, икономическата криза, високата инфлация. Той  допълни, че в настоящата геополитическа обстановка редица държави разчитат на изкопаеми горива, а голяма част от инвестициите са насочени за укрепване на сигурността на страните. 

"България е много активна по отношение на гъвкави подходи за производство на електрическа енергия, за съхраняването ѝ и за пренос на енергоресурси", отбеляза Румен Радев. Той коментира още, че страната ни има потенциала да произвежда енергията на бъдещето – зелен водород, и да се превърне в регионален лидер със съвременни и екологични системи, базирани на природни ресурси, за съхраняване на енергия.

"Имаме ресурси за целта, необходими са инвестиции не само от българска страна, но заедно с нашите партньори да обединим усилията си за взаимноизгодни проекти", категоричен бе Радев. Той посочи, че страната ни си е върнала влиянието в региона с пускането в търговска експлоатация на газовата връзка Гърция-България, но трябва да използва потенциала си не само да пренася енергийни източници.

В рамките на международния форум българският държавен глава ще взема участие в двустранни срещи и дискусии на високо равнище. Сред членовете на ръководената от президента делегация са министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на енергетиката Росен Христов.

Снимка: Президентство на Република България