Чехия ще получи 8 американски вертолета от САЩ срещу дадените на Украйна

Републиката ще стане единственият потребител на тези хеликоптери в Европа

06.11.2022 | 15:12 Редактор: Ирена Бакърджиева
Чехия ще получи 8 американски вертолета от САЩ срещу дадените на Украйна

Чешката република ще получи шест щурмови вертолета AH-1Z и два хеликоптера UH-1Y от Морската пехота на САЩ в замяна на изпратените съветски хеликоптери на Украйна, съобщава "Радио Прага".

Според производителя Bell дарените машини трябва да бъдат оборудвани подобно на тези, които Чехия купува като нови - четири хеликоптера AH-1Z Viper и осем хеликоптера UH-1Y Venom, които ще бъдат доставени през 2023 г. Чешката република ще стане единственият потребител на тези хеликоптери в Европа.

Говорителят на Bell Нейт Грийн обясни причините за решението за предоставяне на хеликоптери на Чехия.

"Поради случващото се в Украйна и поради отношението на Чехия към Украйна, която изпрати там стари хеликоптери, беше сключено споразумение между правителствата на САЩ и Чехия за прехвърляне на част от неизползваните машини в допълнение към тези, които ние произвеждаме за Чешката република", заяви Грийн.

Вертолетите ще бъдат изтеглена от 367-ма ескадрила Scarface на Корпуса на морската пехота на САЩ HMLA, която беше разформирована през април тази година като част от реорганизацията на Корпуса на морската пехота на САЩ, пише "Фокус".

Преди това стана ясно, че Румъния ще придобие 32 изтребителя F-16 от Норвегия, които вече са използвани от армията на тази скандинавска страна.

Снимка: БГНЕС