Втори живот: Италиански хирурзи извадиха 70-килограмов тумор от тялото на жена

Образуванието можело да се окаже смъртоносно заради размера си

04.11.2022 | 16:50 Редактор: Петя Кръстева
Втори живот: Италиански хирурзи извадиха 70-килограмов тумор от тялото на жена

Италиански хирурзи извадиха 70-килограмов тумор от корема на млада жена в болницата "Молинете" в Торино. Той тежал повече от самата пациентка, съобщи в."Месаджеро". Когато лекарите отстранили туморната маса, не можели да повярват, че тя е по-тежка от самата жена. Туморът бил в яйчника, но тя самата не предполагала за съществуването му нито пък се усъмнила откъде може да идват оплакванията ѝ напоследък. Жената отишла в "Бърза помощ" заради дихателни проблеми. Те били толкова сериозни, че се наложила спешна намеса на реаниматори.

На практика туморът от яйчника се разраснал толкова много, че обхванал цялото пространство на корема, притискал диафрагмата и белите дробове, които не можели повече да се разширяват. Затова и жената рискувала да умре от задушаване.

Когато лекарите приели жената в болницата и я поставили на апаратно дишане, си дали сметка чрез компютърна томография, че става въпрос за гигантска киста – голяма колкото един човек. Кистата била дренирана от екипа на доктор Ецио Фалето – били извадени 52 кг. течност. Така бил намален обемът на кистата, благодарение на което през следващите дни станало възможно отстраняването на самия тумор, пише "24 часа".

Лекарите се удивили как е възможно пациентката да не се е разтревожила преди това от увеличаването на теглото си. Според тях туморното образувание на жената произлизало от епителните клетки на яйчника, които започнали да се размножават по неконтролиран начин, изпускайки и желатинообразна течност. Въпреки че туморът не бил злокачествен, той можело да се окаже смъртоносен заради огромните размери. По този начин голямата маса притискала жизненоважни органи като белите дробове, пречейки им да функционират. Освен това, натискът върху вените можело да доведе до образуването на тромби и белодробна емболия с фатален изход.

Снимка: БГНЕС