Сеул се сбогува с младежите, стъпкани при Хелоуин парти. Оцелели: Крещяхме да не идват

Според властите сред загиналите има 26 чужди граждани

31.10.2022 | 18:54 Редактор: Петя Кръстева

Сеул се сбогува с жертвите, загинали задушени и стъпкани в сърцето на столицата на Южна Корея. Поне 154 души загубиха живота си в събота, когато 100 000 души излязоха да празнуват Хелоуин. Това е най-трагичното събитие в страната от 2014 година насам. 

Цветя напомнят за трагедията, станала преди два дни в сърцето на Сеул - в известния с баровете, заведенията и нощния си живот квартал Итауон. Ужасът обаче завинаги се е настанил там. Следите от паниката, настъпила когато хиляди се втурват в тясна уличка, широка едва 4 метра, са навсякъде. А тези, оцелели в тълпата, не могат да забравят. 

"Не вярвах, че такъв фестивал, където имаше толкова много млади хора като мен, ще стане причина да умрат. Видях хора на улицата, лежейки в костюми. Толкова съжалявам", разказва един от оцелелите младежи.

"Бях в тълпата, обърнах се и виках: "Не идвайте", спомня си друг.

Повечето от жертвите са били около 20-годишни. Според властите сред загиналите има 26 чужди граждани. 

Според оцелелите всички са знаели колко много хора ще бъдат в сърцето на Сеул във въпросната вечер.  Те не спират да се питат защо не са взети мерки. Властите обаче твърдят, че е имало толкова полиция на място, колкото и преди епидемията, когато за последен път е имало такива публични празненства. 

Пред мемориала на жертвите в столицата почит отдадоха както управляващите, така и близки на загиналите при потъването на ферибот през 2014 г., когато жертвите бяха над 300.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.