Трагедията в Сеул: Над 140 са жертвите, падали са като домино, не са можели да си поемат дъх

Това е най-смъртоносният подобен инцидент в историята на Южна Корея

30.10.2022 | 08:13 Редактор: Елеонора Танева
Трагедията в Сеул: Над 140 са жертвите, падали са като домино, не са можели да си поемат дъх

Mредимно млади хора са жертвите на трагедията, която се разигра снощи на шествие за Хелоуин в Сеул. Загинали са най-малко 149 души и още 150 са получили наранявания. 

Служители на спешната помощ и минувачи отчаяно са правили изкуствено дишане на хора, лежащи по улиците след блъсканицата в столичния квартал Итауон. Чой Сон-бьом, началникът на сеулската пожарна служба, заяви, че броят на жертвите може да нарасне още повече, 19 от ранените са в критично състояние.

Около 100 000 души са се били събрали в Итауон за най-големите празненства за Хелоуин на открито в страната от началото на пандемията. През последните месеци правителството на Южна Корея облекчи ограниченията, въведени заради Ковид-19.

Все още не е ясно какво е накарало тълпата да се втурне по тясната, стръмна алея близо до хотел "Хамилтън" – едно от основните места за партита в Сеул. Един от оцелелите разказа, че много хора са паднали и са се съборили един друг "като домино", след като са били бутнати от други. По информация от сеулския вестник "Ханкьоре" оцелелият е казал, че е бил в капан около час и половина преди да бъде спасен. Някои хора викали "Помогнете ми!", а други не можели да си поемат дъх, пише БТА.

Това е най-смъртоносната подобна трагедия в историята на Южна Корея. През 2005 г. на поп концерт в град Сангджу в южната част на страната загинаха 11 души, а други около 60 бяха ранени.

Снимка: БГНЕС