Оцелели в Сеул: Борбата за глътка въздух беше жестока, гледката с чувалите за трупове по улиците е шокираща

Сред загиналите има и непълнолетни без документи, президентът обяви национален траур

30.10.2022 | 13:56 Редактор: Елеонора Танева

153 са вече загиналите в Сеул, след като бяха смазани от тълпата по време на празненство за Хелоуин. 82-ма са получили наранявания. До трагедията се стигна, след като десетки хиляди, събрали се да празнуват, навлезли в тясна уличка в столицата на Южна Корея.

100 000 души са излезли по улиците на "Итауон" - квартал, известен със заведенията и баровете си, увековечен и във филмова поредица. Празненството се превръща в трагедия, когато тълпата се втурва в една посока. 

Стотици падат и се задушават. Медици и минувачи са се притекли на хората, лежащи по земята, за да им правят изкуствено дишане. Оцелели разказват, че не са могли да си поемат дъх.

"Хората тръгваха наляво и надясно, а тези, които бяха по средата, бяха затиснати. Те нямаха начин да кажат нищо, не можеха да дишат", каза очевидец.

Местна жителка сподели, че е била шокирана при вида на чувалите с трупове, наредени по улицата. Един от оцелелите разказа, че много хора са паднали и са се съборили един друг "като домино", след като са били бутнати от други. Някои намирали спасение в това да се катерят по стените. 

Сред загиналите има и непълнолетни без документи. 20 от загиналите са чуждестранни студенти. 

В Сеул е и българската студентка Нона Кадиева, която е на обмен. По това време тя избира друг квартал, където да празнува, близо до университета.

"Това са най-големите празненства за Хелоуин на открито в страната от началото на пандемията. Беше сигурно, че там ще е много претъпкано. Случилото се е на открито, понеже няма пространство, много хора са се блъскали един друг, за да стигнат да баровете. Медицинските екипи трудно са стигнали до нуждаещите се. Главната възрастова група е между 20 и 30 годишни", сподели Нона Кадиева.

През последните месеци правителството на Южна Корея облекчи ограниченията, въведени заради коронавируса. Властите коментираха, че не са очаквали да се съберат толкова хора, а разположените полицаи били колкото в предишни години. 

"Това е град, в който живеят 10 милиона души. И това беше първото голямо отворено обществено пространство от епидемията. И хората мислеха, че могат да излязат", коментира местен жител.

Президентът на Южна Корея Юн Сук-Йол обяви национален траур и заяви, че е било истинско нещастие подобно бедствие да се случи в сърцето на Сеул. Световни лидери поднесоха съболезнования и изразиха шок и тъга. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС