Путин: Докато съществуват ядрени оръжия, съществува риск от използването им

Нямаме нужда от ядрен удар по Украйна, няма смисъл – нито политически, нито военен, посочи руският президент

27.10.2022 | 20:29 Редактор: Елеонора Танева
Путин: Докато съществуват ядрени оръжия, съществува риск от използването им

Русия никога не е говорила за употреба на ядрено оръжие. Това заяви руският президент Владимир Путин в реч на откриването на годишната среща на дискусионния клуб "Валдай".  По думите му, съгласно доктрината на Руската федерация, такова оръжие може да бъде използвано само за отбрана. Според него светът е в системна криза, а Западът играе опасна и кървава игра.

"Нямаме нужда от ядрен удар по Украйна, няма смисъл – нито политически, нито военен. Но докато съществуват ядрени оръжия, съществува риск от използването им", заяви руският президент.

Путин посочи, че според него по време на Втората световна война Съединените щати не са имали основание да използват ядрено оръжие срещу Япония.

Руският президент подчерта, че страната му е готова да поднови диалога със Съединените щати за стратегическата стабилност, както и на диалог за новия световен ред.

"Западът залага на световна доминация, но тази игра без съмнение е опасна, кървава и бих казал мръсна. Това е игра, която отрича суверенитета на държавите и народите, самобитността и уникалността им. Винаги съм вярвал в здравия разум. Убеден съм, че новите центрове на многополюсния свят и Западът рано или късно ще започнат равнопоставен разговор за общото ни бъдеще", заяви Путин, цитиран от БНР.

Той допълни, че Русия може да бъде единственият гарант за териториалната цялост на Украйна.

Снимка: БГНЕС