Песков отрече Путин да е канил Зеленски на преговори чрез президента на Гвинея

Такива разговори са забранени от украинския президент с указ на Вашингтон, заяви говорителят на Кремъл

27.10.2022 | 16:35 Редактор: Елеонора Танева
Песков отрече Путин да е канил Зеленски на преговори чрез президента на Гвинея

Руският президент Владимир Путин не е изпращал специално съобщение до Володимир Зеленски за възможен диалог между Москва и Киев чрез президента на Гвинея-Бисау Умару Сисока Ембало. Това каза прессекретарят на руския лидер Дмитрий Песков пред репортери.

"Наш колега от африканската държава каза, че ще има контакти и ще предаде позицията на Путин на украинската страна. В случая няма конкретно послание и не е ставало дума за това", каза Песков.

Той обясни, че по време на разговор с президента на Гвинея-Бисау, състоял се няколко дни по-рано в Кремъл, "Путин е информирал своя колега за това как са се водили преговорите през март, как са работили преговорните екипи - руски и украински". 

"Той каза, че всъщност текстът е готов, постигнат е много труден баланс и тогава изведнъж украинската страна напусна преговорите, обяви нежеланието си да продължи и впоследствие това нежелание всъщност беше превърнато в закон, който забранява на украинската страна да преговаря с Русия и с президента Путин", добави говорителят на Кремъл, цитиран от ТАСС.

Песков подчерта, че руската страна е наясно, че "подобно нежелание за преговори и отхвърлянето на вече договорени договорености е станало с указ на Вашингтон".

Снимка: БГНЕС