Започват тежки сражения за Херсон, в Курск и Белгород изграждат бомбоубежища

Зеленски: Унищожаваме логистиката на нашествениците

27.10.2022 | 13:56 Редактор: Тодор Петров

Обстановката в Херсонска област остава сложна, а Украйна и Русия се готвят за тежки сражения в градски условия. В Курск и Белгород започнаха да изграждат бомбоубежища.

Според украинското военно разузнаване руските сили не отстъпват. Въпреки това Киев очаква добри новини.

"Укрепваме позициите си по цялата фронтова линия, намаляваме възможностите на нашествениците, унищожаваме логистиката им и подготвяме добри новини за Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Украински артилеристи проправят пътя за отвоюването на Херсон. Макар и напредъкът да е бавен и труден, те са оптимисти, че ще си върнат града преди зимата. 

"Нашата пехота напредва метър по метър, дори когато теренът е труден. Няма да спрем до Херсон. Ще възстановим границата от 1991 г. като си върнем Крим. Крим е украинска територия", заяви категорично украински военен.

На този фон Русия даде начало на ежегодните си ядрени учения. В отговор на изстреляните крилати и междуконтинентални балистични ракети, от Пентагона проведоха свое учение. 

Руският президент Владимир Путин се очаква да говори пред така наречения дискусионен клуб "Валдай". Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков речта ще е много важна и ще е озаглавена "Светът след хегемонията".

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС