Руските резервисти се превръщат в пушечно месо, в армията не получават почти нищо

Семействата често харчат последните си пари за лекарства, бронежилетки, раници и топли дрехи за мъжете на фронта

21.10.2022 | 10:35 Редактор: Тодор Петров
Руските резервисти се превръщат в пушечно месо, в армията не получават почти нищо

В цяла Русия жени и невръстни деца се оплакват, че мъжете и бащите им вече ги няма. Семействата често харчат последните си пари за лекарства, бронежилетки, раници и топли дрехи, които мъжете взимат на фронта. Защото от армията те не получават почти нищо.  

Резервистите се оплакват, че понякога нямат осигурени дори каски или оръжия. "Дават ни дрехи, обувки, противогаз и лопата", казва един от тях пред независимия портал istories.media, цитиран от DW. Името му е Алексей, на него му се наложило със собствени средства да си купи и спален чувал, шалте и войнишки ботуши за зимата. Онлайн магазините, но и магазините за военни стоки и консумативи вече съобщават, че складовете им са празни.

Недоволството в цялата страна вече е толкова голямо, че губернаторите и депутатите се намесват заради проблемите с мобилизацията. Депутатът от парламента в Москва Андрей Гурулев, член на Комисията по отбрана, изрази тревогата си, че вече са изчезнали милион и половина комплекта лична екипировка и никой не дава обяснение за това. 

Президентът на Русия Владимир Путин уволни заместник-министъра на отбраната Дмитрий Булгаков, който отговаря за оборудването на въоръжените сили. Гурулев обаче подчертава, че това не дава отговор на въпроса "защо на новобранците не се дават униформи".

Сега дори губернаторите сами купуват бинокли и уреди за нощно виждане за мъжете на фронта, заобикаляйки бюджета на Министерството на отбраната. Докато стотици хиляди са избягали от Русия, много други се примиряват със съдбата си. Има и руснаци, които решително се борят за целите на Путин в Украйна. Но много от тях го правят само защото не виждат алтернатива в бягството или затвора.

В столицата Москва се забелязва, че улиците, ресторантите и фитнес клубовете са по-празни, отколкото преди частичната мобилизация. Междувременно се увеличават и сведенията, че много наборници едва са стигнали до фронта и вече са в нелегалност.

Миналата седмица дори руските държавни медии реагираха с ужас, когато стана ясно, че в Украйна е изпратен висш служител от московската администрация, който няма никакъв боен опит. 28-годишният Алексей Мартинов, който е бил мобилизиран на 23 септември, загина на фронта на 10 октомври. На пресконференция в Астана миналата седмица журналист, близък до Кремъл, попита Путин как е възможно това да се случи. Той също така се позова на нарастващия брой съобщения за смъртни случаи. Но Путин не каза нищо за загиналите мъже, които сега се връщат в ковчези.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 1
иво
преди 1 година
ДА ЖИВЕЕ ИМПЕРСКИЯ КОМУНИЗЪМ ! Сигнализирай за неуместен коментар