Опозицията в РСМ сравни България с Русия, заплаши да отмени Договора за добросъседство

"Няма френско предложение", това е българско предложение", категоричен бе Мицкоски

18.10.2022 | 08:31 Редактор: Петя Кръстева
Опозицията в РСМ сравни България с Русия, заплаши да отмени Договора за добросъседство

Лидерът на опозиционната партия в РСМ - ВМРО-ДПМНЕ, Христиан Мицкоски сравни политиката на България спрямо РС Македония с тази на Русия спрямо Украйна. 

Изявлението бе направено пред държавната телевизия само няколко часа, след като в Народното събрание в Скопие бяха приети с пълно единодушие промени в Закона за сдруженията и фондациите, както и този за политическите партии. Тази промяна пряко засяга българските сдружения в Битоля и Охрид - "Цар Борис III" и "Иван Михайлов". Съгласно предложения текст, организациите, сдруженията, фондациите, съюзите и другите форми на сдружаване, регистрирани по реда на Закона за сдруженията и фондациите, са длъжни в тримесечен срок от влизане в сила на законовите промени да хармонизират своите име и/или наименование, цели и дейности, съгласно посочените разпоредби.

"Вместо да бъдат наш най-голям приятел и спонсор те се отнасят както Русия в Украйна. Както онези отричат съществуването на украинския език и идентичност, така официалните власти в София днес отричат македонския език и македонската идентичност. Те твърдят, че езикът ни е езикова норма. Има ли по-голяма обида от това от една страна-член на ЕС в  XXI век, когато говорим за зеления преход, за Европа без граници, за изкуствен интелект! Единственото нещо, което искаме е да ни уважават. Това иска ВМРО-ДПМНЕ", кaтегоричен бе Мицкоски, цитиран от БГНЕС.

Според него " грешката, която е била направена от предходното правителство, ще бъде коригирана от тях".

"Това е задачата на следващото правителство. Това е задачата на ВМРО-ДПМНЕ и с новия кабинет ще коригираме, ще предоговорим нещата. Тук трябва да има сериозна подкрепа и от страна на ЕС. Необходима е подкрепа и от международната общност, за да се предоговорят тези позиции, защото тези обстоятелства, в които се намира Македония, не дават европейско бъдеще.", каза Мицкоски.

Той подчерта, че опозицията има готовност да сформира правителство и да започне предоговаряне с България за онази част, която смята, че не дава бъдеще, интеграция, а напротив - създава напрежение. 

"Ако от другата страна не намерим събеседник, тогава ВМРО-ДПМНЕ ще събере 61 депутати и ще анулираме Договора с източния си съсед, защото това не е Договор за приятелство и добросъседство и това ясно се вижда от последните действия на България", каза още лидерът на ВМРО-ДПМНЕ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК