Ковачевски: РСМ може да стане член на ЕС до 2030 г.

Две са концепциите за бъдещето на западната ни съседка, заложени в доклада на ЕС

14.10.2022 | 15:37 Редактор: Петя Кръстева
Ковачевски: РСМ може да стане член на ЕС до 2030 г.

"Докладът на Европейската комисия е много повече от документ, той е ясна проверка за това, че Република Северна Македония е на прав път и още по-ясна посока накъде трябва да върви, а положителните оценки на този доклад доказват, че провежданите реформи са устойчиви и отбелязват напредъка", заяви премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски на събитие, организирано от Секретариата по европейските въпроси на тема "По европейския път: нови реформи, нови възможности".

По думите на Ковачевски докладът отбелязва две концепции в страната.

"Едната, която представлявам аз, че македонските граждани с високо вдигнати глави и с достойнство трябва да вървят към ЕС и да седнат на голямата маса в Брюксел. И втората – тази на блокадите, според която седим на малка, изолирана маса, както седяхме 11 години в миналото, докато казвахме на хората да бъдат горди, сами, изолирани", посочи Ковачевски. 

Ковачевски посочи, че Северна Македония е трябвало да вземе трудни решения, които са предизвикали "лоши чувства" у гражданите, които споделя и той.

"Първо  - ние сме единствената страна, която за да влезе в ЕС, а преди това и в НАТО, трябва да смени името си. Второ - бях част от преговорите с Република България. Тези преговори у мен и у гражданите на тази страна предизвикаха едно усещане сякаш някой ти реже корема с нож. Но в крайна сметка трябва да вземете решение дали страната ще отиде в ЕС, където има икономически напредък, социална справедливост и демокрация, или ще си седите вкъщи, сами и изолирани, враждуващи с всички", каза Ковачевски.

По думите му тези, които са били против решението за приемане на преговорната рамка и компромисите, не са предложили алтернатива, а ако се наложи, той отново би взел същото решение, пише БТА.

Две са и концепциите за бъдещето на страната в този доклад, каза Ковачевски - едната е реформи и закони за защита на стандарта на гражданите, и втората - блокирането на тези закони в парламента, което прави опозицията. И призова всички в парламента да се обединят в името на бъдещето на държавата, изразявайки убеждението си, че до 2030 г. страната може да стане член на ЕС. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК