България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Милена Милотинова: Изказванията в РСМ не създават предпоставки за спиране на езика на омразата

Според водещия на предаването "Брюксел 1" историческата комисия продължава да буксува

14.10.2022 | 09:47 Редактор: Петя Кръстева

Северна Македония трябва да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство с България. Промените в Конституцията трябва да се извършат приоритетно, а работата на парламента трябва да се подобри. Това са само част от препоръките на Европейската комисия за присъединяването на РСМ към Европейското семейство.

Брюксел казва на РСМ и политиците, че трябва да изпълняват Договора за добросъседство и сътрудничество с България от 2017 г. Настояването на България този договор да влезе в преговорната рамка е било правилно, защото в годишните си доклади Европа вече ще следи дали той се изпълнява и в каква степен, след което ще дава препоръки. В протокола между двете страни са заложени и конкретни параметри и срокове, сред които промените в учебниците, паметниците и жертвите на комунистическия режим. Това заяви водещата на предаването "Брюксел 1" Милена Милотинова в ефира на "България сутрин". 

По думите ѝ от Брюксел "казват" на РСМ и да направят законодателни промени, а също и на минимизират езика на омразата в западната ни съседка. Тя даде пример с подпалването на Културния клуб в Битоля и скорошните вандалски прояви в Охрид.

"Българските сдружения е РСМ изпратиха официално писмо до президентите, премиерите и външните министри на двете страни, а също и до всички европейски институции. Те пишат, че биха искали извършителят на посегателството над клуба в Охрид да бъде наказан адекватно. Когато няма наказания за подобни деяния, не се създава атмосфера, която да предпазва от бъдещи такива", коментира тя.  

В отговор на въпрос на какво се дължат езикът на омразата и посегателствата над български паметници и културни ценности в РСМ, Милотинова направи анализ на изказванията на политическите фигури в западната ни съседка.

"Премиерът Ковачевски каза, че по време на преговорите за старт на еврочленството на РСМ в Евросъюза е имал чувството, че някой го реже с нож. Това беше отправено най-вече към България. Преди това президентът Пендаровски коментира пред македонска медия, че не би дошъл в София, ако трябва да говори с президента Радев за история", припомни журналистът. 

Според нея това създава една "особена атмосфера", която не дава предпоставки за спиране на посегателства над културните ни ценности в РСМ.

"РСМ отдавна кандидатства за членство в ЕС. Притеснението на политиците в Скопие беше да не остават вечния кандидат. Заради това и заради ситуацията с войната в Украйна, Европа даде тласък на френското предложение", смята Милотинова.

В ефира на Bulgaria ОN AIR тя подчерта, че "историческата комисия продължава да буксува".

"Напредъкът зависи само от РСМ - колкото по-бързо направят конституционните промени, толкова по-скоро ще започне процесът", обобщи тя. 

Темата ще продължи с разговор със съпредседателя на историческата комисия от българска страна проф. Ангел Димитров в предаването "Брюксел 1" в събота от 17:30.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК