РСМ забранява бъдещи български сдружения?

"Осъждам откриването на клубове с имена, които са част от най-тъмния период от историята", заяви Ковачевски

12.10.2022 | 17:02 Редактор: Искра Ангелова
РСМ забранява бъдещи български сдружения?

Република Северна Македония предприема действия, с които цели да осуети създаването на следващо българско сдружение.

Днес от Централния регистър на Северна Македония е изпратено известие по повод заявлението за регистрация на нов български клуб с име "Цар Фердинанд" - Богданци, с което те се задължават в срок от 30 дни "да получат одобрение от съответния орган за употреба на име на историческа и друга известна личност като име на сдружение и друг юридически обект, отнасящо се конкретно до името на Цар Фердинанд".

"Ако не бъде получено подобно разрешение в установения срок, заявлението става невалидно", твърдят от Централния регистър.

За да бъде създадено обаче новото сдружение, случаят е аналогичен с този на наскоро създаденото сдружение "Цар Борис III" - със съгласието на някой от живите потомци. Това е предвидено в правната уредба.

"Ако има жив низходящ роднина до трето коляно, то той може да даде съгласието си и да регистрира сдружението, без да е необходимо такова одобрение", каза неотдавна за телевизия Сител председателят на новосформираната комисия (орган, който да прецени дали определено име може или не може да се използва от сдружения и фондации) проф. Бобан Петровски, припомня БГНЕС.

В случая със сдружение "Цар Фердинанд" такова съгласие е получено от съответните роднини.

Във вторник президентът на РСМ Стево Пендаровски отбеляза, че в съществуващия в РСМ Закон за сдруженията и фондациите има член, който може да преразгледа работата на съществуващите сдружения, "ако те подбуждат национална или религиозна омраза и нетърпимост".

Президентът подчерта, че в случая с формирането на сдружения със спорни имена става дума за частта от българите, живеещи в Северна Македония.

"За четвърти път в последните няколко дни осъждам откриването на клубове с имена, които са част от най-тъмния период от историята на европейския континент- фашизма и будят негативни чувства в гражданите", заяви от своя страна в интервю за ТВ 24 премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по повод случилото се в Охрид откриване на клуб на сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи "Цар Борис III" и потвърдената от Централния регистър в страната информация, че в процес на разглеждане е заявлението за регистрация на нов български клуб с име "Цар Фердинанд".

Ковачевски коментира, че Централният регистър на Северна Македония преглежда документацията и "поради очевидното намерение на гражданите да правят такива сдружения, които нарушават чувствата и отношенията със съседна държава", в правителството е създаден орган, който да прецени дали определено име може или не може да се използва от сдружения и фондации, а по отношение на подадените документи за регистрация на сдружение "Цар Фердинанд" - Богданци, от Централния регистър трябва да се обърнат към Министерството на правосъдието и тази комисия.

Той повтори тезата си, че "идеята за тези сдружения е да провокират и предизвикат напрежение сред гражданите първо в обществото в страната, а след това и извън държавата".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК