България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На българите в РСМ им е позволено да бъдат българи само вкъщи

"Политическата класа тук и опозицията имат много по-сериозни проблеми", каза Атанас Величков

10.10.2022 | 08:00 Редактор: Искра Ангелова

Бурен протест предизвика откриването на на българския културен център "Цар Борис III" в Охрид. Няколкостотин души скандираха "Българи, татари и фашисти" пред сградата. Част от протестиращите носеха плакати с надписи срещу България и с призиви срещу Европейския съюз, който подкрепял "фашистките искания на България".

"Това напрежение е нещо очаквано, защото определени политически сили в РСМ използваха момента, за да съберат политически точки. Можеха да направят по-голям протест и с по-добра организация, но може би не са искали. ВМРО-ДПМНЕ и "Левица" са партиите, които са най-изнесени напред в някаква борба за запазване на македонския национален интерес, скрита зад противопоставяне на т.нар. Френско предложение и за европейската развитие на Република Северна Македония", каза главният редактор на "Македонска трибуна" Атанас Величков за "България сутрин".

Той сподели, че там витае новината, че проблемът за българските клубове се криел в имената.

"Това е лъжа, защото което и име да се избере - то щеше да предизвика реакции. Това подсеща за онези забранени прически преди 10 години в Северна Корея. Да речем, че клубът се казваше "Гоце Делчев" - веднага щеше да има реакции как българите се опитват да вземат Гоце Делчев. Ако клубът се казваше "Пейо Яворов" отново щеше да има реакции как той е българин", допълни Величков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му на българите там не им е позволено да говорят, че са българи.

"На тях им е позволено да бъдат българи вкъщи и като се съберат някъде - да шептят и да говорят по темата.  Политическата класа тук и опозицията имат много по-сериозни проблеми от това какви клубове отварят българите. Трябва да се извършат голям брой реформи в повече сектори, като на първо място е правосъдието, образованието, администрацията", подчерта главният редактор на "Македонска трибуна".

Според него трябва да се започне и стъпката към промяна на Конституцията.

"Всички тези теми са наболели. Пред нас идва тежка зима с голяма икономическа криза, която ще се стовари върху гражданите", добави Атанас Величков.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК