На протеста срещу българския клуб в Охрид: Яйца и лозунги, свързани с Хитлер

До сблъсъци не се стигна заради засиленото полицейско присъствие

07.10.2022 | 18:47 Редактор: Искра Ангелова

Яйца и камъни полетяха към сградата, в която от днес се намира българският клуб "Цар Борис ІІІ" в Охрид. С викове "Бугари, татари" и лозунги "Не" на българския Хитлер" местните посрещнаха представителите на страната ни. До сблъсъци не се стигна заради засиленото полицейско присъствие.

Малката сграда, в която се помещава българският клуб "Цар Борис ІІІ" в Охрид, се оказа мишена за македонците, които са против откриването му.

"Срам за Македония и всички, които допускат това", сподели протестиращ.

Протестът е организиран от опозиционната партия "Левица" и подкрепен от ВМРО-ДПМНЕ. Протестиращите скандираха "Бугари, татари" и носеха лозунги, свързани с нацизма и Хитлер. Освен срещу България, овикванията бяха срещу Европейския Съюз и Франция.

От партията на Християн Мицкоски заявиха, че ще инициират законодателни промени, така че да не могат да се отварят още подобни клубове, а вече откритите да бъдат закрити.

"Това, което се случва, е изнасилване на македонския народ, неговото антифашистко минало чрез налагането на ценностите на Третия райх, скрити зад европейските ценности. Парламентарната група на ВМРО-ДПМНЕ ще внесе днес Закон за изменение и допълнение на Закона за сдруженията и фондациите, който не само ще предотврати бъдещото създаване на подобни квазикултури клубове, но и ще може да реагира на вече съществуващите такива, на които правителството на СДСМ е позволило да се регистрират и е техен съучастник", заяви депутатът от ВМРО-ДПМНЕ - Рашела Мизрахи.

Томе Блажевски, който е председател на сдружение "Цар Борис ІІІ", заяви, че клубът има задача да гради мостове между двете страни, а не стени.

"Нямаме сътрудничество с нацистки, неонацистки или фашистки движения. В нашето сдружение ние сме почитатели на фигурата и делото на Цар Борис ІІІ. Преди една година отворихме сдружението с всички документи, с цялото уважение към държавата, институциите и законите. Никой не ни спря или забрани. Една година по-късно започна да се политизира цялата работа", поясни Блажевски.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Аз
преди 1 година
И аз не съм съгласна с името. Тука са прави, Борис III е компрометиран с фашизма. Защо ги предизвиквате, македонците? Да се даде това име, е антибългарска политика. Наречете го Пейо Яворов... като че ли са се свършили достойните българи, свързани с македонската съдба... Сигнализирай за неуместен коментар