България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историци: Трябва да се подготвим за дълга историческа борба с РСМ

Българската общественост е пазена от тези проблеми, смятат проф. Христо Матанов и доц. Спас Ташев

22.08.2022 | 08:18 Редактор: Тодор Петров

Прокуратурата в Република Северна Македония проверява Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля и другото българско сдружение там - "Цар Борис Трети" в Охрид. Държавното обвинение в Скопие проучва има ли пропуск в документите за регистрация на двете сдружения - месеци след като те бяха открити, а центърът в Битоля - подпален от певеца Ламбе Алабаковски. 

"Има реакция срещу решението на Комисията от преди 3 години. Не вярвам прокуратурата на РСМ да не е проверила документите, когато е разрешила отварянето им. Ще има съпротива от отделни личности и институции. Трябва да се приготвим за дълга и упорита борба. Невинаги сме подготвени за този начин на мислене. Българската страна пропуска твърдения, които лесно биха могли да бъдат опровергани", коментира историкът проф. Христо Матанов в студиото на "България сутрин".

По думите му стара теза на македонската мисъл е, че Иван Михайлов е бил фашист, а проблемът с центъра "Иван Михайлов" в Битоля не е изолирано явление. 

"Подобни теми имат задача да дискредитират България. Българската общественост е пазена от тези проблеми", каза още проф. Матанов, който очаква борбата да продължи, тъй като съпротивата срещу решенията на историческата комисия е огромна.

Доц. д-р Спас Ташев от Института за изследване на населението и човека при БАН заяви пред Bulgaria ON AIR, че борбата се води без прекъсване от 1944 г. насам. 

"Българското общество бе лишавано от обективна информация. Затова голяма част от обществото е изненадано, че се води бясна антибългарска кампания. Най-тревожна е ситуацията с клуб "Иван Михайлов" в Битоля, тъй като е регистриран преди 3 години. Има среди в РСМ, които се опитват да възпрепятстват започналия крехък процес на затопляне на отношенията между двете страни. Трябва да бъдем готови да даваме адекватен отговор на подобни процеси", обясни историкът.

"Преди да назрее този проблем, имаше среди в РСМ, които се опитваха да обсебят Иван Михайлов едва ли не като най-изтъкнатия македонец. Когато разбраха, че това няма как да стане, започнаха атака срещу историческото наследство на тази личност", изтъкна още доц. Ташев. 

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК