Денят ON AIR

Всеки делник от 19:30 часа
още

Доц. Ташев: Сили в РСМ мътят водата, за да печелят политически и криминални дивиденти

Все по-малко хора ходят на протестите пред българското посолство

05.08.2022 | 21:37 Редактор: Елеонора Танева

Ще правим ли от Северна Македония втора българска държава на Балканите? 

"Груевски иска да катализира процесите в РСМ, но участниците в митингите пред българското посолство намаляват. Вчера участваха 100-тина човека. Общественият заряд около оттеглянето на българската пречка за начало на преговорите започна да намалява, от няколко хиляди станаха 500-200-100 човека. Това са социални маргинали, които участват в тези протести. Те не влияят на процесите в РСМ, но влияят на отношенията между двете страни", коментира доц. Спас Ташев от ИИНЧ при БАН в студиото на "Денят ON AIR".

По думите му властта в Скопие не е подготвена да бъде лидер в обществените процеси.

"Има политически боричкания, нежелание на този етап за развитие на определени процеси в Скопие. Референдум трябва ли да бъде прието френското предложение ще има. Въпросът е, че не са ясни критериите, по които той ще се счита за успешен. В референдумите там много силна роля е играл албанският политически фактор", подчерта доц. Ташев пред Bulgaria ON AIR.

Личното му наблюдение е, че обществото в РСМ като цяло е дистанцирано от изкуственото напрежение, а на битово ниво нямало омраза срещу нас.

Той е убеден, че докато българите не бъдат включени като държавотворен народ, преговорен процес ва еврочленството на РСМ няма да има, колкото и Скопие да твърди, че има такъв. 

"Много са данните за фалшиви новини от Западните Балкани. Има сили, които искат да мътят водата, за да печелят политически и дори криминални дивиденти", заяви доц. Спас Ташев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК