Решено: Ще честваме заедно с РСМ Кирил и Методий, Климент и Наум, цар Самуил

Отправени са и 7 препоръки за учебниците

15.08.2022 | 18:00 Редактор: Тодор Петров
Решено: Ще честваме заедно с РСМ Кирил и Методий, Климент и Наум, цар Самуил

България и Северна Македония ще честват заедно светите братя Кирил и Методий, Климент и Наум и цар Самуил, обявиха от Съвместната мултидисциплинарна комисия по образователните и исторически въпроси, създадена с Договора за добросъседство.

Отправени са и 7 препоръки за учебниците. За първи път от своята 4-годишна работа Комисията излиза с препоръки за общо честване на исторически личности и за промени в историята за 5-и клас в България и за 6-и в Северна Македония.

Македонските и българските историци се договориха за цар Самуил, че той е владетел на голяма средновековна държава, която в по-голямата част от съвременната историческа наука е считана за Българско царство с център в територията на днешна Република Северна Македония. Комисията в продължение на над две години не успяваше да постигне консенсус за цар Саумил. 

За светите братя Кирил и Методий българските и македонските историци се договориха върху формулировката, че "делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа", съобщи БНР.

За Свети Климент в препоръките е посочено, че след Великоморавската му мисия той е потърсен в средновековната българска държава и около 886 година княз Борис Михаил го изпраща в Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа. За Свети Наум Охридски е записано, че след смъртта на свети свети Кирил и Методий пристига в средновековна България и е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа.

Няма срок, в който българо-македонската комисията трябва да завърши работата си относно периода на Средновековието. Това заяви македонският съпредседател на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси Драги Георгиев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК