Протести и страхове в Европа: Изборът се свежда между храна и топлина през зимата

Недоволството срещу растящите цени и скъпата електроенергия във Франция, Италия и Германия не спира

17.10.2022 | 17:59 Редактор: Елеонора Танева

Социални протести в цяла Европа. Недоволството срещу растящите цени и скъпата електроенергия във Франция, Италия и Германия не спира. Във Франция на фона на енергийната криза има и демонстрации срещу бездействието в борбата с климатичните изменения. А правителството там втвърди тона и срещу петролния сектор. 

Заради стачките в петролните рафинерии опасността недостигът на горива да обхване цяла Франция расте с всеки ден. Наложи се правителството да предприеме твърди мерки - да изземе горива от два склада в различни градове в страната. Вече три седмици продължава недоволството в петролния сектор, а след прекъсване пет от френските рафинерии отново спряха работа.

"Времето за преговори отмина. Имаше преговори и споразумение, това означава, че силата трябва да остане при мнозинството", заяви министърът на икономиката и финансите на Франция Брюно Льо Мер.

Заради липса на доставки около 30 на сто от бензиностанциите във Франция останаха незаредени миналата седмица. Резултатът в цялата страна беше: затворени бензиностанции, безкрайни опашки, по-високи цени. Преди дни беше сключено споразумение за увеличение на заплатите между основния производител на петрол "ТоталЕнержи" и двата основни синдиката. Но после бе отхвърлено. Затова се стигна и до изземване на гориво от два склада. 

"Правим го за французите, не го правим срещу стачкуващите. Процесът на реквизиране е абсолютно необходим, за да могат хората да продължат да ходят на работа и да осигуряват основните си нужди", каза министърът на енергетиката на Франция - Аниес Пание-Рюнаше.

Но допълнителните количества горива няма да нормализират ситуацията и проблеми със зареждането ще има още седмица.

"Дори след принудителното изземване на складове, бензиностанциите ще се нуждаят от известно време, за да функционират отново нормално", коментира министърът на транспорта на Франция, Клеман Бон.

На фона на нарастващото напрежение и високата инфлация във втората по големина европейска икономика стачките вече са реалност и в ядрения гигант "Е Де Еф", където работата по поддръжката, ключова за енергоснабдяването в Европа, ще бъде забавена. 

Хиляди излязоха по улиците в Париж на протест и срещу сериозното поскъпване на стоки, дори от първа необходимости. И това то на фона на недостига на гориво заради стачките в рафинериите. 

"Няма да плащаме" - под този надслов се проведе протест срещу високите цени и в Италия. Хората вече започват да усещат ценовия натиск, опасенията на мнозина са, че няма да могат да си платят сметките за ток и газ и ще им се наложи да избират дали да се хранят или стоят на студено. Хората обвиняват властта, че не прави достатъчно, за да омекоти удара, който ще понесе населението и бизнесът. 

Проблемите и в Германия не спират. Някои болници в страната са изправени пред все по-голям риск от фалит и затваряне заради растящите енергийни разходи в страната. Берлин е застрашен от ограничаване на медицинските грижи.

"Ако не реагираме бързо и наистина решително, ще има затваряния", заяви здравният министър Карл Лаутербах.

Затова и той ще иска по-голяма държавна помощ за лечебните заведения.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК