Франция ще спре топлата вода в тоалетните на обществените сгради заради енергийната криза

Властите възложиха на промишлеността, домакинствата и общинските власти да намалят потреблението с 10%

05.10.2022 | 21:20 Редактор: Теодора Патронова
Франция ще спре топлата вода в тоалетните на обществените сгради заради енергийната криза

Франция ще спре топлата вода в тоалетните на обществените сгради и ще нареди на общините да намалят температурите на водата в обществените плувни басейни с 1 градус по Целзий като част от по-широките планове за намаляване на потреблението на енергия, съобщи министерството на енергетиката, предаде Ройтерс.

Правителството на президента Еманюел Макрон трябва да обяви в четвъртък мерки за пестене на енергия по сектори, които имат за цел да се избегнат прекъсвания на електроподаването или недостиг на доставки на газ през зимата.

Френските власти възложиха на промишлеността, домакинствата и общинските власти да намалят енергийното си потребление с 10% в отговор на намаляването на доставките на газ от Русия и спираловидно покачването на цените на енергията.

Вестник Le Parisien съобщи, че само производството на топла вода в административните сгради, където работят над 5 млн. души, представлява 10% от сметката за енергия на френската държава.

С енергийна криза, надвиснала над Европа, Франция превърна "енергийната ефективност" в свой централен стълб на политиката, за да избегне пренатоварването на електрическата мрежа на страната, която също така е засегната от прекъсвания на редица от ядрените реактори.

Макрон също така обеща да намали потреблението на енергия във Франция с 40% до 2050 г., за да изпълни обещанията, дадени в международните споразумения за борба с изменението на климата, съобщи БНР.

"Това изисква трайна промяна в нашите навици и поведение", се посочва в изявление на енергийното министерство преди очакваните в четвъртък мерки за пестене на енергия.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК