България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българинът все повече посяга към кредите заради инфлацията, но трябва да пестим за зимата

"Още другата седмица банките ще повишат лихвите си", каза Тихомир Тошев

30.09.2022 | 07:58 Редактор: Ирена Бакърджиева

Все повече българи посягат към спестяванията си, за да покриват битовите си сметки, отчитат кредитните консултанти. От началото на годината, когато за първи път в страната беше отчетена двуцифрена инфлация, най-ниските спестовни сметки на българите са се "стопили” с 20%, отчитат експертите. Очакванията на анализаторите са инфлацията да продължи да "стопява” по-малките спестявания - особено през есенно-зимния период, най-вече при хората с по-ниски доходи. 

"Със сигурност прибягваме по-често към кредитите, но все още не заради високата инфлация. Тази година ще бъде рекордна по отношение на тегленето на кредити в България. Естествено, тегленето на кредити, за да запълваме дупки в семейния бюджет, е много грешна политика и аз съветвам хората да се пазят от това, защото идва тежка зима, инфлацията продължава да е висока, цените на горивата нараснаха, всичко се увеличава", заяви кредитният консултант Тихомир Тошев в "България сутрин".

Според него ще започнем да посягаме към бързите кредити, което също е грешна политика, защото хората ще изпитат затруднения да ги връщат и ще се наложи да теглят нови кредити, за да погасяват предходните. По думите му при банковото кредитиране също има хора, които теглят потребителски кредити, за да запълнят дупки, но с цел да изчистят и обединят стари задължения, защото времето на ниските лихви е свършило и сега е най-добрият момент при натрупани задължения да се изтегли кредит, който да обедини тези при по-добри условия.

"Още другата седмица ще видим първите банки, които ще повишат лихвите си по кредити, но за нови клиенти. По отношение на това, че 2 пъти ще мърдат вече лихвите по изтеглените вече кредити, повечето договори залагат, че това може да се случва 2 пъти в годината на определени дати в зависимост от промяната на пазарните индекси", обясни гостът пред Bulgaria ON AIR.

"Повечето ипотечни кредити са вързани за средната цена на депозитите. Все още масово банките не предлагат лихви по депозитите. По-малките предлагат лихви за по-дълъг период. Когато стане по-масово предлагането на лихви по депозитите, това ще вдигне средната цена и ще се отрази на изтеглените кредити и 2 пъти в годината лихвите ще променят стойността си в посока нагоре", допълни Тошев.

Той прогнозира, че тази година ще има банки, които няма да си променят лихвените проценти, а от другата седмица ще има банки, които леко ще повишат лихвите по потребителските и ипотечните кредити. Той предположи, че ще има още няколко стъпки за увеличение на лихвите през следващата година.

Гостът съветва, ако заплатата ни е 1000 лв., да не теглим кредити, да сме много внимателни с тях и със задлъжняването в този период, защото не се знае кога ще бъде овладяна инфлацията. Той сподели, че не трябва повече от 30% от дохода да отива в изплащане на кредити. Хората с по-ниски доходи трябва първо с тези 1000 лв. да погасят разходите по кредити, след това да платят разходите по домакинството и с остатъка да се плаща за всичко друго.

"Нивото на лошите необслужвани кредити все още е ниско и най-вероятно няма да се вдигне много, защото кредитите се теглиха от хората в големите градове с по-високи доходи. Най-затруднените групи ще са хората с ниски доходи", уточни Тошев.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК