По-високи лихви по ипотеките, срив в строителството и спукване на балона?

Инфлацията няма да се върне до нивата от предното десетилетие поне в близките 5-10 години, коментира Цветослав Цачев

08.09.2022 | 09:24 Редактор: Елеонора Танева
По-високи лихви по ипотеките, срив в строителството и спукване на балона?

В близките 5-10 години е малко вероятно да видим успокояване на инфлацията, а в следващите 12 месеца централните банки ще повишават лихвите и ще трябва да намалят активите си. 

"Повишаването на пазарните лихвени нива ще доведе до по-високи лихви по ипотеките, срив в строителството и спукване на балона. Пазарът ще достигне точка, в която ще стане достъпен за хората", коментира главният инвестиционен консултант в "Елана Трейдинг" Цветослав Цачев пред Bloomberg TV Bulgaria.

Той прогнозира, че инфлацията ще кара хората да купуват все повече такива активи и затова не смята, че балонът ще се спука като през 2008 г., с по 30-40% надолу.

Според него инфлацията и рецесията ще останат във фокус още много дълго време и инфлацията няма да се върне до нивата от предното десетилетие поне в близките 5-10 години. 

Цачев коментира и възможната енергийна криза. Според него въпросът не е дали ще има, а на каква цена ще бъде. 

"Може да се наложи да падне потреблението, а тогава ще страда икономиката. Именно индустрията ще пострада от липсата на енергия, защото там се работи на малки маржове и производството просто ще спре. Потребителите могат да получат помощ от държавата, но индустрията не може да бъде спонсорирана в следващите 2-3 години", категоричен е Цачев.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК