Ставаме все по-бедни: Рекордната инфлация донесе по-високи цени за жилищата и ресторантите

Алкохолните напитки и тютюневите изделия също поскъпват

16.08.2022 | 18:49 Редактор: Искра Ангелова

Нов притеснителен рекорд - инфлацията за месец юли, по данни на Националния статистически институт, е 17,3 на сто. Това е най-високата стойност от 1998 година насам, когато беше 18%, а България излизаше от хиперинфлация.

За сравнение инфлацията за предходния месец - юни, бе 16,9%, но новата цена на природния газ засили обедняването.

През юли 2022 година най-осезаемо са нараснали цените в сектор "Развлечения и култура" - с малко над 7%. Поскъпнали са също така жилищата, водата, електроенергията, природният газ и горивата. Ресторантите и хотелите също са вдигнали цените спрямо месец юни.

Алкохолните напитки и тютюневите изделия също поскъпват. Лек спад се наблюдава в цените на храните и безалкохолните напитки.

Николай Сарафски от 20 години работи в месарския бранш като транжор. Взима средна заплата, която вече не му достига дори за основните му нужди.

"От първа нужда продуктите са абсолютно с вдигнати цени. С едно 100%, всичко е по две - хляб, сирена, кашкавал, мляко", сподели той.

Основната причина за увеличението на цените експертите отчитат в повишението на горивата и газа.

"20% средно годишно ще бъде една добра инфлация, ако не надвиши тези 20%, което е кошмар за бедния български народ, защото хората имат безумно ниски доходи. Това, че някои взимат високи заплати, не значи, че всички са така. Ние сме два пъти над нивото на инфлация в ЕС и в еврозоната", подчерта икономистът Мика Зайкова.

Вижте повече в репортажа на Варсен Такворян.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК