Българите на минимална заплата едва оцеляват: Това е подигравка, парите са изядени от инфлацията

Служебното правителство предлага минималната работна заплата да се повиши от 710 на 770 лева

10.08.2022 | 19:25 Редактор: Ирена Бакърджиева

Служебното правителство предлага минималната работна заплата да се повиши от 710 на 770 лева от следващата година. Това съобщи служебният вицепремиер и социален министър Лазар Лазаров при представянето на политическия си кабинет.

Надя е по майчинство втора година и взима 710 лв., колкото е минималната работна заплата в момента. Споделя ни, че едва свързва двата края.

"Изядени са отдавна и няма да помогнат, трябва да са повече от 60 лв. За грижите на бебето стигат, но без да си плащаме сметки, храна за нас и още едно дете имаме", споделя Надя.

Социалното министерство предлага свой вариант за автоматично определяне на минималната работна заплата, като идеята е тя да стане с 60 лв. повече от догодина.

"Да се приложи един от принципите, а именно 50 на 100 от средната заплата за предходната година, това в изражение е в границите на 770 лева", заяви министърът на социалната политика и труда Лазар Лазаров.

Работодателите настояват заплата да не се определя по административен ред от министерството, а да се договаря между работодатели и синдикати, тъй като обща минимална работна заплата за цялата страна не е работещ механизъм.

"Ако 710 или 770 лв. е ниска заплата за един сектор, а именно IT сектора, то 710 или 770 е висока заплата за хотелиерството и Северозападна България, тоест минималната работна заплата трябва да е различна за различните икономически дейности", твърди Добрин Иванов от АИКБ.

Хората споделят, че колкото и да се увеличи минималната заплата, вече е изядена от инфлацията.

"Меко казано една подигравка и средната, и минималната, просто за европейските стандарти е абсурдно", твърди столичанка.

"Те ви дават днес 100 лева, а инфлацията ви ги е взела", смята друг жител на София.

Предложеният размер от 770 лева отговаря на практиката досега за около 10% увеличение на година. 

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК