Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Явор Куюмджиев: Кредитите са единственото спасение с тази цена на газа

Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ, каза енергийният експерт

01.09.2022 | 21:15 Редактор: Елеонора Танева

Цената на газа продължава да се увеличава с всеки месец. Количества има за следващите два месец, увери днес директорът на "Булгаргаз" Деница Златева.

"Газ ще има, въпросът е на какви цени - на много високи цени. На Балканския полуостров има много газ, предимно руски, малко азербайджански. Когато сами се отказахме от договора, който ни гарантираше доставки и предсказуемост, се случва това, което се случва. Това е най-голямата глупост, която можеше да се направи при предсказуеми цени. Пазарът е полудял, а ние на практика пак купуваме руски газ", коментира енергийният експерт Явор Куюмджиев в студиото на "Денят ON AIR".

И изрази убеждението си, че някой печели от прекупуването на газ: "Купувахме за 100 единици, сега за 130 - тези 30 някой ги прибира. И да не е посредник - вторият търговец".

Бившият зам.-министър на енергетиката изрази изненадата си как никой не знае кой точно води преговори с "Газпром". Прогнозира тегленето на заеми през зимата.

"Тази цена, която зимата ще бъде на природния газ, е непоносима и за гражданите, и за бизнеса. Кредитите са единственото спасение. Дали ние сме спрели да изпълняваме договора или "Газпром" - има факт - договорът не работи, чия е вината, предстои да видим", заяви Куюмджиев пред Bulgaria ON AIR. 

Той не вижда алтернатива за България в добива на шистов газ.

"Най-големите компании за шистов газ са американски. Това че Помпео лобира за американския бизнес в България е нормално, той защитава бизнеса. Но дори в тази криза, нито една европейска държава не говори за отваряне на фракинга", добави енергийният експерт.

И изрази убеждението си, че няма риск от ядрена катастрофа заради атаките в АЕЦ "Запорожие".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
15 rate up comment rate down comment 1
Геннадий.
преди 1 година
Здравствуйте "братья" Болгары. Кто виноват? Я вам отвечу. Виновата ваша русофобия. Когда вы нас предали. Все очень просто. Сигнализирай за неуместен коментар