Цената на газа за септември скача с близо 19%, реши КЕВР

Това е малко по-ниско от поисканото от "Булгаргаз" поскъпване

01.09.2022 | 18:11 Редактор: Елеонора Танева

Ново драстично поскъпване на природния газ. С близо 19% по-скъпо ще плащаме през септември, реши КЕВР. Първоначалните сметки бяха за 6% по-високи цени, но от "Булгаргаз" поискаха близо 19 на 100. 

КЕВР утвърди цена на природния газ за септември в размер на 353,21 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е повишение с 18,57%

Цената е по-ниска от предложената от "Булгаргаз", тъй като от енергийния регулатор са установили, че в цената на природния газ са включени неправомерно разходи, които са извадени от общите разходи за цената на природния газ за септември 2022 г.

"Очакваме след пускането в експлоатация на интерконектора България - Гърция цената да намалее, защото ще получаваме азерските количества на договорните цени. Всичко зависи от довършителните работи на строителя на интерконектора и тази връзка да заработи от 1 октомври. Това ще бъде глътка въздух за потребителите, топлофикациите и бизнеса", коментира председателят на "Булгаргаз" Деница Златева. 

Тя беше категорична, че ще има достатъчно газ, осигурени са изцяло количествата за следващите два месеца. А дружеството ежедневно прави заявки за доставки до "Газпром", но от там отговорът е 0 количество.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Дано има газ въобще, а не да се гледаме в очите и да се лъжем... Сигнализирай за неуместен коментар