Радев: Разглежда възможностите за диверсификация чрез внос на газ и петрол от ОАЕ

"Трябва да излезем от парадигмата, че сме страна, която пренася чужд газ към други страни", заяви той

01.09.2022 | 16:15 Редактор: Ваня Кузманова

България може да бъде фактор за изграждане на устойчиво сътрудничество между арабските страни и Европейския съюз, заяви пред журналисти в Абу Даби президентът Румен Радев. Той е на двудневно посещение в Обединените арабски емирства по покана на президента и емир на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. В присъствието на двамата бе подписан Меморандум за стратегическо партньорство между България и Обединените арабски емирства. Споразумението ще насърчи развитието на сътрудничеството в широк спектър от области, сред които икономиката, търговията, инвестициите, туризма, образованието, дигиталните технологии, културата, младежта и спорта, съобщиха от пресцентъра на Президентството.

"България може да бъде не само добър икономически партньор, но България може да бъде и сериозен фактор в изграждане на по-солидни връзки между страните от Залива и Европейския съюз", посочи Радев. 

В Абу Даби държавният глава откри бизнес форум, в който участват представители на компании от двете държави в областта на високотехнологични производства и иновациите, транспорта, информационните и комуникационните технологии, енергетиката, отбранителната индустрия.

"България не трябва да ограничава своята амбиция до търсене само на нови инвестиции, а да се стреми към нови партньорства, категоричен бе Радев. По думите на президента, изправени пред глобални и регионални предизвикателства, България и ОАЕ могат да развият взаимноизгодно сътрудничество, ако обединят потенциала си – и в икономически план, и в сферата на науката и образованието.

Държавният глава подчерта, че страната ни разглежда възможностите за енергийна диверсификация чрез внос на газ и петрол от ОАЕ, но потенциалът на партньорството между двете страни не се изчерпва с това.

"България трябва да си постави по-високи цели. Трябва да излезем от тази парадигма, че сме страна, която пренася чужд газ към други страни. Можем, чрез високи технологии, научен потенциал и природни дадености, да произвеждаме горивото на бъдещето – зелен водород, и то в огромни количества, както и да го изнасяме", каза още президентът. 

Предстои българският държавен глава Румен Радев да бъде посрещнат от президента на ОАЕ шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян в президентския дворец в Абу Даби. Двамата ще имат среща на "четири очи", след което ще се проведат пленарни разговори между официалните делегации на България и ОАЕ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК