Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Нарушил ли е Радев Конституцията и управлява ли чрез служебното правителство?

Коментар на доц. Антоний Гълъбов и Борислав Ангелов за предстоящия вот

31.08.2022 | 20:26 Редактор: Искра Ангелова

Жребият за вота е изтеглен - трудни ли ще са следизборните коалиции или отиваме на следващи избори?

Зависи какво ще е участието на българските граждани, дали има съзряване, за да се разбере, че е възможно постигане на съгласие само около управленска програма, която да разчита на динамична парламентарна подкрепа", каза политологът доц. Антоний Гълъбов в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на колегата му - Борислав Ангелов, се наблюдава желанието на определена институция - президентската, да управлява дългосрочно: "Всичките им действия са насочени в тази посока, служебното правителство е активен играч в изборния процес."

"То играе срещу всички партии, абсолютно никакъв интерес да подкрепя една партия. В момента дори сме свидетели за опит за директна намеса във вътрешната политика на една партия. Това е умишлено направено, много е важно хората да следят внимателно тези действия, защото в противен случай могат да си помислят, че можем да си пишем Конституцията по Facebook", възмути се доц. Гълъбов.

Той цитира изследвания, които показват, че през последните повече от 20 години над 75% от пълнолетното българско население не е прочело Конституцията.

Ангелов смята, че с изказването си за президентска република лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов иска подкрепата на държавния глава Румен Радев.

"Няма голяма разлика как ние ще го кажем на българския народ - полупрезидентска република или президентска република, повечето хора няма да разберат за какво става въпрос. В момента имаме ситуация на служебно президентско управление, нямаме работещ парламент. Това правителство пред кого се отчита, кой го контролира, кои са политическите формации, които застават зад него?", попита политологът в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Стигнахме до парадоксална ситуация, в която при назначаването на този кабинет, както и на предишния, назначените от г-н Радев хора се заклеха пред него. Това е чалга. Никъде в Конституцията няма подобен текст. Клетва се полага пред законодателната власт, тъй като тя е изразител на волята на българския народ. Трябва да спрем с тези "100 каба гайди" и клетви в Гербовата зала на президентството, защото нещата не изглеждат добре", отсече доц. Гълъбов.

Според него "Има такъв народ" е проект с по-дългосрочна цел.

"Неговата цел е да промени целия модел на политическото представителство. От референдума през промените в Изборния кодекс, през искането за мажоритарен вот, през референдум за президентска република - линията е една и съща. Това не е партия на протеста, възникнала на площадите през 2020 година. Те нямат интерес да преговарят с малки политически формации, тъй като знаят, че те ще изчезнат", категоричен е доц. Антоний Гълъбов.

А колегата му смята, че няма да видим ИТН в следващия парламент. "Ние имаме контролиран вот, който не е изчезнал с машинното гласуване. Важно е колкото се може повече хора да отидат да гласуват. Българският избирател трябва да разбере, че той има отговорност", допълни Борислав Ангелов.

Доц. Гълъбов подчерта, че политическата криза продължава да се задълбочава: "Ние не излизаме от нея. Опасявам се, че изборите на 2 октомври няма да дадат изход от тази криза."

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК