Радев: Правителството е поело ангажимент да гарантира газ за целия отоплителен сезон

"България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години", заяви президентът

29.08.2022 | 12:44 Редактор: Искра Ангелова

Президентът Румен Радев се срещна с представители ръководствата на компаниите "Gaztrade" и "Copelouzos Group", за да обсъдят доставките на газ до нашата страна през Гърция. На разговора присъстваха премиерът Гълъб Донев и енергийният министър Росен Христов.

"България е акционер с 20% в терминала и има резервиран капацитет за следващите 10 години. Този проект е важен не само за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и Гърция, но е от особено значимост за гарантиране на икономическата стабилност на Балканите и в региона чрез постигане на реална диверсификация, сигурност на доставките и засилена конкуренция", заяви президентът.

"На фона на задълбочаващата се криза с доставките на газ за нас е изключително важно терминалът да бъде завършен в срок, както и да разгледаме още веднъж възможностите за увеличаване на доставките на втечнен газ през Гърция в краткосрочен и дългосрочен план и възможностите за включването на България в управлението на порт Александруполис", допълни Радев.

Той подчерта, че българското правителство прави всичко възможно да сътрудничи на строителя на IGB, за да завършим интерконектора навреме. А гръцките строители гарантираха пред Радев, че той ще бъде готов през втората половина на 2023 г..

"Българското правителство е поело ясен ангажимент към нашето общество да гарантира доставките на природен газ за целия отоплителен сезон на възможно най-добри цени. Тъй като ситуацията на европейската газова карта е много динамична и всеки ден е изключително ценен, нашето правителство ще направи всичко възможно да започне прозрачни търгови процедури за доставка на газ в средносрочен и дългосрочен период при възможно най-добри условия. Ще оставим на следващото редовно правителство да завърши тази процедура и да направи своя избор", подчерта държавният глава.

Междувременно се очаква "Газпром" да отговори на България дали ще се върнат на масата за преговори.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК