Послания за победа и стабилно управление: Как партиите приеха номерата за вота

Промени в листите са възможни, ако някой кандидат се откаже или не отговаря на условията

31.08.2022 | 13:46 Редактор: Ваня Кузманова

Ден преди началото на предизборната кампания, в Централната избирателна комисия бяха изтеглени номерата, с които партиите ще фигурират в бюлетините на втори октомври. 

С послания за победа и за стабилно управление се впускат в предизборната кампания участниците в четвъртите поред в последната година и половина парламентарни избори.

"Номер 1 е числото на победата, но е и числото на обединението. ДПС е тази сила, която може да постави началото на обединението в българската политика за преодоляването на кризите", заяви Севгин Мехмед от ДПС.

"Само "Продължаваме промяната" може да състави стабилно правителство, затова колкото повече за "Продължаваме промяната" и колкото по-малко гласове за ГЕРБ, толкова по-стабилно. Няма да има с коалиция с ГЕРБ. Ще продължим започнатото", посочи Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната". 

"Не разчитаме на номера, за да спечелим изборите. Разчитаме на себе си, а не на нумерологията, за да спечелим. Аз се надявам след изборите България да има стабилно правителство. Такова не може да има без ГЕРБ", изтъкна Тома Биков от ГЕРБ.

"С номер 25 на 2 октомври България ще избере разума", каза Надежда Йорданова от "Демократична България". 

"БСП винаги играем за победа, но няма случайности. Комбинация от две числа символ на лидерство и баланс. Сигурен съм, че именно БСП е партията необходима в следващия парламент, за да върви България напред и нагоре", посочи Борислав Гуцанов от БСП. 

Промени в листите оттук нататък са възможни, само ако някой кандидат се откаже или не отговаря на условията. Освен поредния номер, ЦИК определи на жребий и реда на представяне на политическите сили по време на предизборната кампания. 

Преди да започне жребият се стигна и до напрежение. В началото на процедурата Юлиан Ангелов от ВМРО застана пред трибуната с урните и попита членовете на ЦИК: "Кога ще спрат гласовете от Турция?". Секунди по-късно Ангелов бе изведен от залата от служители на Националната служба по охрана.

Вижте повече в репортажа на Борислава Алексова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК