С пистолет в ръка ливанци си търсят спестяванията в банките, превръщат се в герои

Най-малко 7 финансови институции са потърпевши

17.09.2022 | 16:25 Редактор: Елеонора Танева
С пистолет в ръка ливанци си търсят спестяванията в банките, превръщат се в герои

Ливанци масово си търсят и взимат спестяванията в банки, размахвайки истински оръжия или играчки. Подобни сцени се разиграха в най-малко седем банки през седмицата. Осакатяващата финансова криза в страната кара хората да вземат закона в свои ръце.

Крадците незабавно се превърнаха в герои в страна, в която гражданите нямат пълен достъп до средствата си в продължение на почти три години по време на една от най-лошите финансови кризи в историята.

В Ливан е въведен неофициален капиталов контрол – блокирайки клиентите на банките да теглят изцяло чуждестранна валута и спестявания – тъй като икономическата имплозия, започнала преди три години, не показва признаци на отслабване.

Неспособни да плащат за стоки от първа необходимост, притежателите на сметки предприемат отчаяни мерки, за да се сдобият с парите си, пише Bloomberg TV Bulgaria.

При един от последните инциденти вложител нахлу в банка в Южен Ливан в петък и взе около 19 000 долара, преди да се предаде на полицията миг по-късно, според съобщения на медии.

Поредицата от инциденти започна преди два дни, когато жена, размахваща пистолет играчка и придружена от социални активисти, нахлу в банка в Бейрут. Тя за кратко държа служители като заложници, докато изтегли 13 000 долара от сметката си, за да плати лечението на сестра си от рак.

Асоциацията на банките в Ливан обяви тридневна стачка, започваща на 19 септември, в знак на протест срещу "многократните атаки срещу банки" и техните служители, според изявление от петък.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК