Глад в Ливан - хлябът е дефицитна стока, търгуват с него на черния пазар

Някои семейства остават без насъщния с дни

31.07.2022 | 09:53 Редактор: Елеонора Танева
Глад в Ливан - хлябът е дефицитна стока, търгуват с него на черния пазар

Във фалиралия Ливан хиляди се редят с часове на опашки, за да си купят хляб. В страна, която някога се гордееше с прозвището "Швейцария на Близкия изток" заради процъфтяващия си банков сектор преди финансовата криза от 2019 г., хроничният недостиг на основния продукт на ливанската кухня беше труден за приемане.

Ливан просрочи държавния си дълг през 2020 г. и валутата му загуби около 90% от стойността си на черния пазар. Световната банка определи финансовата криза като една от най-тежките от 19-ти век насам, докато ООН сега смята, че четирима от всеки петима ливанци живеят под прага на бедността.

Изправено пред исканията на международните кредитори за болезнени реформи срещу отпускането на нова помощ, изпадналото в затруднение правителство беше принудено да прекрати субсидиите за повечето стоки от първа необходимост - макар не и за пшеницата.

Цената на субсидирания хляб се покачи, макар и с по-малко, отколкото без субсидия, но пекарните започнаха да ограничават основния продукт. Торба с плосък арабски хляб, подобен на пита, сега официално се продава за 13 000 ливански лири (43 американски цента). На черния пазар струва над 30 000.

"Миналата седмица останах без хляб три дни, защото не мога да си позволя да платя 30 000", каза 48-годишният Мансур пред пекарна в Бейрут.

За Мансур и за повечето ливанци купуването на хляб означава да стоят с часове на дълги опашки пред пекарните и понякога, когато дойде техният ред, хлябът вече е свършил, пише БГНЕС.

"Днес стоях на опашка три часа, вчера два и половина. Какво следва? Трябва да храня семейството си. Какво друго мога да направя?", попита Мансур, който печели еквивалента на 50 долара на месец, работейки в сладкарница.

Ливан внася 80% от пшеницата от разкъсваната от война Украйна, според данни на индустрията. Но капацитетът на страната за съхранение на пшеница понесе тежък удар, когато разрушителната експлозия в пристанището на Бейрут през август 2020 г. сериозно повреди основните силози за зърно в страната.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК