Сексизъм и расизъм: Разследване установи тормоз на работещи в "Ал Джазира"

Служители на телевизията заявиха пред Би Би Си, че им е трудно да повдигат подобни въпроси в Катар

17.10.2022 | 11:50 Редактор: Искра Ангелова
Сексизъм и расизъм: Разследване установи тормоз на работещи в

Камал Сантамария, телевизионен журналист ветеран от "Ал Джазира", работи само 32 дни в най-голямата новозеландска телевизия TVNZ, когато подава оставка.

Изненадата отстъпи място на шока, когато се появиха твърдения за неподходящото му поведение в редакцията. Скоро бившите колеги на г-н Сантамария от "Ал Джазира", където той е работил 16 години, започнаха да говорят.

Разследване на Би Би Си, основано на интервюта с няколко настоящи и бивши служители на "Ал Джазира", както и на документални доказателства за съобщения и оплаквания на служители, установи обвинения в сексуален тормоз срещу журналиста Сантамария в редакцията на телевизията в Доха. Някои твърдят, че той не е бил единственият нарушител.

Служители обвиниха компанията, че насърчава токсична работна култура, в която оплакванията от тормоз, сексизъм и расизъм до голяма степен остават без внимание. Говорилите с Би Би Си пожелаха да останат анонимни, защото се опасяваха, че това ще се отрази на кариерата им. Имената им в разследването са променени, съобщава БГНЕС.

Сантамария не е отговорил директно на Би Би Си. Той направи публично изявление, в което потвърди съобщените по-рано твърдения, като заяви, че някои от тях са "верни, в други липсва важен контекст, а трети са откровени лъжи и пренаписване на историята".

Би Би Си изпрати на "Ал Джазира" подробен списък с 22-те твърдения, които откри, но телевизията не ги разгледа поотделно, а вместо това заяви, че "счита служителите си по целия свят за гръбнака и основата на компанията - тяхната безопасност и благополучие са от изключителна важност". От ръководството на медията добавиха, че: "Като международна организация ние непрекъснато се стремим да изграждаме здравословна и конструктивна работна среда за всички".

Служителите на "Ал Джазира" заявиха пред Би Би Си, че им е трудно да повдигат подобни въпроси в Катар - малка, богата на газ държава в сърцето на Персийския залив, която е критикувана за отношението си към правата на човека и равенството между половете.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК