НАТО: Помогнахме да се сложи край на две брутални войни!

"Уважаваме решенията на всички страни, които избират своя собствен път", заяви Столтенберг

14.10.2022 | 12:21 Редактор: Искра Ангелова
НАТО: Помогнахме да се сложи край на две брутални войни!

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че войските на КейФОР подкрепят усилията на дипломатите на Европейския съюз да постигнат напредък в диалога между Прищина и Белград, съобщава Танюг.

"Западните Балкани са регион в Европа, в който Европейският съюз и НАТО си сътрудничат много тясно. Ние помогнахме да се сложи край на две брутални войни, първо в Босна и Херцеговина, след това в Косово. Имаме наше присъствие - мисията КейФОР в Косово. Съюзниците се ангажираме да продължим да допринасяме за силите", каза Столтенберг, отговаряйки на въпроси на журналисти от Западните Балкани.

Той допълни, че на вчерашната среща е имало нови изявления от страна на някои държави за увеличаване на подкрепата за мисията КейФОР и отбеляза, че "се вижда нарастване на напрежението в Косово, не само във връзка с въпроса за регистрационните номера", предава "Труд".

Говорейки за Босна и Херцеговина, Столтенберг каза, че това е една от страните, които са на път към членство в НАТО. По думите му Алиансът подкрепя това, но решението в крайна сметка ще бъде решение на Босна и Херцеговина.

Столтенберг добави, че това решение трябва да е нещо, което Босна и Херцеговина иска, защото "НАТО уважава решенията на всички страни, които избират своя собствен път".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК