Учени развалиха плановете на Путин: Европа ще избегне студената зима

Температурите вероятно ще бъдат значително над нормалните по време на пиковия отоплителен сезон

14.10.2022 | 10:53 Редактор: Тодор Петров
Учени развалиха плановете на Путин: Европа ще избегне студената зима

Европейците и хората, живеещи на източното крайбрежие на САЩ, ще се радват на предимно умерени температури без големи застудявания тази зима, облекчавайки всички потенциални ограничения на горивото за отопление във време, когато разходите за енергия растат.

Учените от Службата за изменение на климата Copernicus, които актуализираха своите сезонни прогнози в четвъртък, казаха, че температурите вероятно ще бъдат значително над нормалните по време на пиковия отоплителен сезон между декември и февруари.

Необичайно високите температури могат да намалят търсенето на природен газ, който европейските страни се опитват да съхраняват. Войната на Русия срещу Украйна изстреля цените на горивото до рекордно високи нива, което допринесе за кризата с разходите за живот в целия регион.

Учените казаха, че има 50-60% вероятност Обединеното кралство, голяма част от средиземноморското крайбрежие и части от Централна Европа да видят температури доста над средните. Останалата част от континента има 40-50% шанс значително да надвиши историческите средни стойности.

Моделът на Copernicus обединява данни от учени от Обединеното кралство, Франция, Германия, Италия и САЩ. Програмата на Европейския съюз използва милиарди измервания от сателити, кораби, самолети и метеорологични станции за своите месечни и сезонни прогнози.

Континентът се надпреварва да намери заместители на непрекъснато намаляващите доставки на природен газ от Русия, докато въоръжаването на енергията от Кремъл увеличава сметките на потребителите и тласка икономиките към ръба на рецесията.

С настъпването на зимата в Северното полукълбо метеоролозите ще наблюдават отблизо Арктика. Около полюса обикаля пояс от ветрове, наречен полярен вихър, и ако те отслабнат, студеният въздух може да тръгне на юг към САЩ, Азия или Европа.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК