Държавите от НАТО се грижат за Украйна, но остана ли им ресурс за лична защита?

Столтенберг: Ако руската инвазия се окаже успешна, светът ще стане по-опасен и по-уязвим

13.10.2022 | 14:30 Редактор: Тодор Петров
Държавите от НАТО се грижат за Украйна, но остана ли им ресурс за лична защита?

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призна, че някои съюзници изпращат на Украйна оръжия, които са искали да запазят за себе си. Той не смята, че това е проблем.

"Те са намалили запасите си, но това бе правилно, защото за всички нас е важно Украйна да спечели. Ако руската инвазия се окаже успешна, светът ще стане по-опасен и по-уязвим за следващи руски агресии", предупреди Столтенберг. 

След като подчерта, че НАТО ще бъде на страната на Украйна "толкова, колкото е необходимо", той отбеляза, че "колкото по-дълго се проточи тази война, толкова по-важно е след това да можем да попълним запасите си".

Изявленията на Володимир Зеленски звучат така, сякаш е лесно съюзниците да осигурят необходимото оборудване на украинските сили и същевременно да попълнят евентуалния си вътрешен недостиг от оръжия.

Но съюзниците досега не бяха бързали да рационализират военните си запаси и да постигнат по-висока степен на оперативна съвместимост - в тяхна близост война не бе имало. Военното производство е бавен процес и сега - тъй като държавите от НАТО трябва да потърсят необходимите оръжия по-надълбоко в складовете си, за да могат да изпратят на Украйна това, от които има нужда, правителствата търсят и по-добри начини да попълнят ресурсите си.

Пред DW заместник-генералният секретар на НАТО Камий Гран каза, че страните от НАТО са призовани да се постарят повече: "Сигурен съм, че могат да направят повече". По неговите думи членовете на Алианса подобряват съвместната си работа, за да направят възможни общите покупки на боеприпаси и оборудване, които ще им дадат по-голяма сигурност. Това би създало и по-голямо търсене за индустрията.

Бившият външен министър на Украйна Павло Климкин подкрепи пред DW становището, че страната му е "истински източен фланг на НАТО, макар и неформален". Климкин окачестви доставките на оръжия като въпрос, засягащ "доверието" към Запада не само от гледна точка на възпирането на Русия, но и на Китай, както и на всеки друг потенциален агресор. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК