България и още 13 страни от НАТО създават система за противовъздушна отбрана

Министрите на отбраната от 14-те държави подписаха декларацията за въздушен щит

13.10.2022 | 12:10 Редактор: Тодор Петров

България и още 13 държави членки на НАТО се обявиха за съвместни покупки на системи за въздушна и противоракетна защита. Те подписаха декларация за т.нар. "Европейска инициатива за въздушен щит".

Тя предвижда страните да участват в общото придобиване на системи за противовъздушна отбрана от типа "Arrow 3" и "Patriot".

Новият проект има за цел да помогне за преодоляване на пропуските в сегашния защитен щит за Европа. Според Алианса, войната в Украйна е променила основно ситуацията със сигурността на Стария континент, заради което са необходими допълнителни усилия в областта на въздушната отбрана.

Досега противоракетната отбрана в Европа е била насочена предимно към евентуални заплахи от Иран. Членовете на НАТО също така смятат, че враждебността на Русия и други заплахи са убедителна причина Алиансът да разполага с повече оръжия в готовност за възпиране на бъдещи предизвикателства.

"Ядрената атака срещу Украйна няма да предизвика ядрен отговор, а мощен военен отговор. Струва си да се отбележи, че държавите от НАТО разполагат с голям брой оръжия, способни да нанесат съкрушителен удар на Русия", подчерта Жозеп Борел.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК