Столтенберг: Западът ще предостави на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана

Според него така страната ще се защити от "безразборните ракетни атаки на Русия"

12.10.2022 | 13:20 Редактор: Петя Кръстева
Столтенберг: Западът ще предостави на Украйна допълнителна противовъздушна отбрана

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че западните поддръжници на Украйна се стремят да предоставят на Киев повече средства за противовъздушна отбрана, за да се защити страната от "безразборните" ракетни атаки на Русия.

"Ще разгледаме въпроса за това как да увеличим подкрепата за Украйна, като основният приоритет ще бъде повече въздушна отбрана за Украйна", подчерта той в началото на среща на съюзниците на Украйна относно доставките на оръжие за Киев, пише БГНЕС.

Столтенберг уточни, че Украйна се нуждае от различни противовъздушни системи, сред които с далечен обсег и такива за обезвреждане на дронове.

"Посланието ни към Украйна е, че сме подготвени да осигурим дългосрочна помощ, докато е необходимо", категоричен бе той..

По думите му съюзниците ще обсъдят въпроса за попълване на оръжейните запаси на страните от Алианса заради нарасналите нужди. Министрите ще разискват и въпроса за охраната на критичната инфраструктура след саботажа по газопровода "Северен поток" в Балтийско море.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК