Русия обвини България в комбина с Украйна за взривения камион на Кримския мост

Службите на Кремъл твърдят, че товарът е минал през страната ни в края на август

12.10.2022 | 13:41 Редактор: Елеонора Танева

Петима руснаци и трима граждани на Армения и Украйна са арестувани заради взрива на Кримския мост. В резултатите от руското разследване на експлозията на Кримския мост продължава да присъства "българската следа".

Руските специални служби твърдят, че бомбата е изпратена в началото на август от Украйна за България. За "мозък" на операцията е обявен ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов.

Според руските служби взривното устройство било замаскирано в ролки от строително полиетиленово фолио върху 22 палета с общо тегло над 22 тона. След това било изпратено от пристанище Одеса до Русе в началото на август по договор между базираната в Киев "Транслогистик УА" ООД и базираната в Русе фирма Baltex Capital. 

Вчера българските служби са били на проверка в Свободна зона - Русе, където оперира въпросната фирма. Заключението на проверката беше, че взривеният на Кримския мост камион никога не е бил на територията на страната ни. 

"България няма съучастие в подготовката на взрива на Кримския мост. Няма и такова официално обвинение от руската страна", подчерта служебният премиер Гълъб Донев.

Установено е, че стока със сходни характеристики е влязла у нас, но от друга страна членка на ЕС, и то с надлежно оформени документи. От проверката става ясно и че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион. 

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 2
Борис
преди 1 година
Убеден съм , че България няма нищо общо с взрива на този мост. Аз не мога дори да побера в главата си как може руската администрация и военни да си го помислят дори. Считам че в България има много хора които не харесват техния режим и начин на управление но това никой не би посмял. За войната в Украйна няма да се изказвам кой е крив и кой е прав но за това, че вредим целенасочено ми се струва невероятно. Дано Русия разбере, че от нас нож няма да види не от страх, а от уважение. Ние помним Сигнализирай за неуместен коментар