ФСБ: Шефът на украинското разузнаване е организирал взрива на Кримския мост

Федералната служба е задържала осем съучастници в подготовката на терористичния акт

12.10.2022 | 09:46 Редактор: Петя Кръстева
ФСБ: Шефът на украинското разузнаване е организирал взрива на Кримския мост

Организатор на терористичната атака на Кримския мост е ръководителят на украинското военно разузнаване Кирил Буданов. Експлозивите са доставени от Одеса през България, Грузия и Армения, съобщиха за ТАСС от Центъра за връзки с обществеността на Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия.

"Федералната служба за сигурност, съвместно със Следствения комитет, установи, че организатор на терористичната атака на Кримския мост е Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, неговият ръководител Кирил Буданов, служители и агенти", твърдят от ФСБ.

Федералната служба е задържала осем съучастници в подготовката на терористичния акт, пише БГНЕС.

"В момента в рамките на наказателното дело са задържани петима граждани на Русия и трима на Украйна и Армения, участвали в подготовката на престъплението", се казва още в съобщението.

До момента са установени най-малко 12 съучастници в терористичния акт. Украинските граждани Михаил Цюркало, роден през 1975 г., Денис Ковач, роден през 1979 г., Роман Соломко, роден през 1971 г., грузинските граждани Сандро Иносаридзе и брокер на име Леван, а също и арменският гражданин Артур Терчанян, роден през 1985 г. Смята се, че те са участвали в организирането на превоз на товари с експлозиви от България до пристанище Поти (Грузия) и след това до Армения. Със съдействието на Владимир Василиевич Злоб, роден през 1987 г. гражданин на Украйна, и още петима установени руски граждани са подготвени документи, според които получател на товара е несъществуваща фирма в Република Крим.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК