Официално: България не е замесена във взрива на Кримския мост, собственикът му се появи в мрежата

Експерти твърдят, че под платната също е имало експлозиви

11.10.2022 | 18:38 Редактор: Петя Кръстева

Българска следа във взрива на Кримския мост - няма. Това стана ясно след проверка на службите у нас. Разпореденото от правителството разследване показва, че взривеният камион никога не е бил в България. 
От Министерския съвет допълват, че според руските медии камионът е превозвал полиетиленово фолио. Проверката на българските власти обаче установила, че стока със сходни характеристики е влязла у нас, но от друга страна членка на ЕС и то с надлежно оформени документи. 

По време на престоя си у нас стоката е била под митнически надзор - напуска страната в същия контейнер през пристанище Бургас на 17 септември 2022 г в посока, различна от Русия. От проверката става ясно още, че контейнерът, с който стоката е напуснала България, не е бил на взривения камион. Цялата информация по случая е предоставена на прокуратурата. 

По-рано и служебният премиер Гълъб Донев посочи, че българска следа няма и че България не е съучастник в акта, който Русия официално обяви за терористичен, а всичко било медийна интерпретация. 

След като вчера главният прокурор Иван Гешев не коментира случая, той го направи днес в Twitter. СНХ Позиция 

"Надявам се българските служби в спешен порядък да разсеят всякакви съмнения за участие на страната ни във взрива на Кримския мост", написа той.

Бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов заяви, че намесването на България в случая е провокация, защото Русия вижда в нас слабо звено в колективния Запад. 

В социалните мрежи циркулира клип, на който се вижда как руски гражданин се легитимира и заявява, че камионът е негов, но е управляван от неговия чичо. 

"Камионът е мой, но нямам никакво отношение към инцидента. Чичо ми работи с него. Братовчед на моя баща. Цял живот се занимава с превози. Нает е чрез посредник", твърди той.

Шофьорът на камиона е загинал при взрива. Експерти обаче са на мнение, че мостът, който беше символ на анексирането на Крим, не може да пострада толкова само от подобен взрив, а че е имало експлозиви и под платната.

След като приключи проверката на Софийската градска прокуратура, ще се прецени дали да бъде образувано досъдебно производство, което на практика означава, че държавното обвинение получава монопол върху това каква информация да бъде споделяна публично.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
ИМАМЕ КЪСМЕТ
преди 1 година
ЧЕ НЕ НИ ОБВИНИХА ЗА СМЪРТТА НА СТАЛИН ! ООО, СВЕЩЕНА ПРОСТОТИЯ ! Сигнализирай за неуместен коментар