България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Става ли България уязвима след обвиненията за камиона и възможно най-лошата позиция ли заехме?

Какви са рисковете пред страната ни - коментар на доц. Искрен Иванов и Йордан Божилов

12.10.2022 | 09:37 Редактор: Елеонора Танева

Българските служби категорично отрекоха твърденията на Русия, че камионът, който се взриви на Кримския мост, е тръгнал от нашата страна.

Тенденциозно е замесването на името на България в случая с камиона, който се взриви на Кримския мост. Това мнение изрази бившият зам.-министър на отбраната Йордан Божилов.

"Камионите вървят из цяла Европа и света, много тенденциозно беше отбелязано името на България. Има две цели - да се развива тезата, че от натовска страна е тръгнал този камион, в подкрепа на тезата, че НАТО воюва с Русия. И във вътрешен план - това е подкрепа на тезата, която много се експлоатира - да се надъха руското население, че целият Западен свят воюва с Русия", заяви Божилов пред "България сутрин".

Той определи позицията на България като балансьор в конфликта като възможно най-лошата. 

"Нужна е политика на подкрепа на Украйна и осъждане на руската агресия. С позицията си не способстваме за решаването на този конфликт. България в лицето на много руснаци се счита за по-близка до руснаците. Русия цели да се разединят западните общества, да се създаде несигурност. България е добра почва за пропагандни войни на Русия, използва се активно от руската военна машина", добави бившият зам.-министър на отбраната.

Експертът по международна сигурност и управление на конфликтите доц. Искрен Иванов също изрази мнение, че заместването на името на България не е случайно и има определени цели, които си е поставила Русия.

"Целта на тази пропаганда е да се състави политически шарж в лицето на международната общност, че България е държава терорист и е взривила камион, което означава, че е е заплаха за сигурността на руската нация. Целта на такива информационни стрелички е да злепоставят България пред руското общество и да ни представи като държава терорист. НАТО беше представено в този шарж чрез България", коментира доц. Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той не изключва вероятността Русия сама да е взривила камиона на моста.

"Това е най-охраняваното съоръжение в света. Ако Русия не е успяла да предотврати това нападение, можем да смятаме, че има общо с това взривяване. Няма да разберем истината, това е част от кампанията по дезинформация", мотивира позицията си експертът по международна сигурност.

Според бившият зам.-министър на отбраната по-важното в случая е, че Русия използва взрива на камиона за ескалиране на войната. 

"Взривът беше определен като тероризъм, според руското ръководство. Русия има право да отговори и виждаме какво стана. Този взрив се използва за обосноваване на удари около цивилни цели. Това е абсолютно неприемливо, категорично се отхвърля правото да се използват цивилни съоръжение като цел. Русия иска да принуди Украйна да капитулира. Идва зимният сезон, от тези удари страдат основно гражданите на Украйна", заяви Божилов.

И доц. Иванов подчерта размаха, с който Русия си позволява да действа след взривяването на моста. 

"Русия ще си присвои правото да действа по-свободно в Черноморския регион, България става особено уязвима откъм информационни атаки. Ако напрежението ескалира, твърде е възможно тук да се окажем на първата фронтова линия. Този суров отговор, за който Путин даде заявка, може да дойде под формата на кибератаки срещу критичната инфраструктура на НАТО, а Русия ще разглежда България като държава терорист. Щом ние вече сме на прицела на Руската федереция, не можем да очакваме балансирана политика от страна на Москва", прогнозира доц. Иванов.

Той коментира и вероятността руският посланик Елеонора Митрофанова да присъства на първото заседание на НС.

"Доколкото разбрах, руският посланик ще присъства на откриването на НС. Ако това е достоверно, това означава дипломатически скандал. Как е възможно чужд дипломатически представител да присъства, при положение че държавата, която представлява, ни обвинява в тероризъм?! С тази кампания се цели България да бъде злепоставена в очите на руското общество, което има особено отношение към българите. Путин цели всякакви сантименти и остатък от положителни нагласи в руското общество към българите да бъдат елиминирани", каза още доц. Иванов.

Бившият зам.-министър на отбраната изрази мнение, че докато България заема твърда позиция на натовска държава, няма риск за страната ни. "НАТО е нашата най-голяма гаранция за това България да не стане военна цел и да не влезе във война с Русия", категоричен беше Божилов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 1 година
Кви обвинения бе,няма никакви обвинения. Сигнализирай за неуместен коментар