Натоварили в България камиона с експлозиви и го пратили за ЧРД на Путин в Крим?

Темата предизвика и отзвук сред партиите

10.10.2022 | 18:40 Редактор: Искра Ангелова

Споменаването на България като част от "маршрута" на камиона-бомба, взривил се в събота на Кримския мост, повдигна въпросът има ли "българска следа". Както бе оповестено, камионът е отпътувал от България за Грузия, минал е през Армения, върнал се е в Грузия и оттам през Северна Осетия, Краснодарския район в Южна Русия към Крим.

Ръководителят на руската следствена служба Александър Бастрикин не даде почти никакви подробности - нито дали България е само транзитна държава или има отношение към експлозията, нито кога камионът е отпътувал за Грузия.

Според изданието "Комерсант" крайната дестинация на камиона-бомба била Симферопол, където на 7 октомври - рождения ден на Путин, трябвало да достави палети с опаковъчно фолио. Но по някакви причини отпътуването е било забавено. А руският военен кореспондент Алкександър Коц спекулира, че в палетите имало добре укрити още в България експлозиви. Нито едно от тези твърдения няма официален източник. А споменаването на България предизвика реакция у нас.

Пред "Новините ON AIR" говорителят на служебния кабинет Антон Кутев заяви, че правителството не е предприело конкретни действия, но потвърди, че службите работят.

"ДАНС и МВР си водят проверки по случая и когато има яснота, ще го обявим", поясни той.

Последва и официална позиция от ДАНС, според която службата проверява разпространената информация, че камионът, предизвикал експлозията на Кримския мост, е преминал през страната ни. Уведомена е и прокуратурата.

Главният прокурор Иван Гешев обаче отказа да коментира информацията. От пристанище "Бургас" и няколкото частни порта в бургаската пристанищна зона отказаха коментар дали камионът е бил натоварен на ферибот оттам и потвърдиха, че е започнала проверка на службите.

На бургаското пристанище има само едно място, откъдето вървят ежеседмичните редовни линии към Грузия. Пристанищни работници коментираха, че камиони се товарят и разтоварват непрестанно, но проверката за товара в тях е стриктна и е недопустимо взривни вещества да останат незабелязани.

Темата предизвика и отзвук сред партиите. От БСП настояха президентът Румен Радев спешно да възложи на българските служби разследване на случая с камиона бомба. А лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изключи версията за "българска следа" в експлозията на Кримския мост.

Според Европейската комисия не може да се вярва на изявленията на руските разследващи служби.

"Няма как да знаем какво се е случило в събота на моста, какво е довело до взрива, какви са причините. Знаете каква е достоверността на толкова много от "разследванията" в Русия. Не бих имал ни най-малка вяра на това, което казват", заяви говорителят на ЕК Петер Стано.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Простотии
преди 1 година