Защо Украйна не може да се противопостави на въздушните нападения на Русия?

Обещаните системи за противовъздушна отбрана от Запада закъсняват

11.10.2022 | 15:07 Редактор: Тодор Петров
Защо Украйна не може да се противопостави на въздушните нападения на Русия?

Украйна твърди, че е успяла да прихване почти половината от насочените към нея руски ракети, сред които и скъпи високотехнологични оръжия, но и евтини ракети, предназначени за сражения по вода и във въздуха. От гледна точка на трудността за защита с ракети от въздушни нападения, постигнатата от Украйна квота е висока.

Австрийският военен експерт Густав Гресел посочва пред "Тагесшпигел", че преди войната Украйна е разполагала с около 40 системи за противовъздушна отбрана, които биха могли да прихванат различни видове ракети. Проблемът е, че някои от тях вече са разрушени, други са разположени в източната и в южната част на страната, където осигуряват защита на украинските сухопътни сили. 

Експертът предполага, че в момента на Украйна не ѝ достигат муниции за противовъздушната отбрана. Според Гресел обещаните на Украйна системи за противовъздушна отбрана от Запада - общо 12, четири от които от Германия, едва ли ще са достатъчно за ефективната защита на страна с толкова голяма територия. 

Затова единственото решение би било да се изпратят повече системи от арсенала на европейските армии. Те обаче са изключително скъпи, обслужването им е сложно и се поддържат много трудно, пише DW.

Междувременно германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт заяви, че последните руски атаки срещу големи украински градове са показали колко спешно необходимо е изпращането на още системи за противовъздушна отбрана на Украйна. Четирите системи, обещани от Германия, трябваше принципно да бъдат доставени в края на годината, но сега нещата ще се ускорят и първата от тях ще бъде готова за ефективна защита на хората още в следващите дни, увери Ламбрехт.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК