Украйна свали нова порция ракети към Киев, Зеленски отговори на Русия

От Кремъл публикуваха изображения на руски военен кораб, изстрелващ ракети от Черно море

11.10.2022 | 13:46 Редактор: Ваня Кузманова

Още руски ракети бяха изстреляни към Киев, но са били свалени от противоракетната система на Украйна. В 7 часа сутринта сирените за тревога озвучиха небето над Киев. Свалени са били четири руски ракети над страната, две от тях са унищожени над Киевска област. 

Нови удари са нанесени в редица области като Запорожка, Виницка и Одеска. Властите в Киев предупредиха за опасност от още нападения в цялата страна. 

Премиерът призова хората временно да ограничат потреблението на електричество. 300 селища са останали без ток в пет области, включително в Киевска. Прекъсвания има навсякъде. В 8 региона има и проблеми с водоснабдяването. 

От едно от местата на руските ракетни удари в Киев емоционално обръщение записа украинският президент Володимир Зеленски. 

"Защо бяха нанесени такива удари? Врагът иска да се страхуваме, да накара хората да бягат, но за нас посоката е само една - напред, и показваме това на бойното поле. Украйна не може да бъде сплашена. Само още повече да бъде обединена. Украйна не може да бъде спряна", каза украинският президент. 

От Кремъл публикуваха изображения на руски военен кораб, изстрелващ ракети от Черно море. 

Междувременно най-богатите страни в света ще се срещнат по-късно днес с една цел - да запазят подкрепата си за Украйна. 

В телефонен разговор с украинския си колега американският президент Джо Байдън заяви, че масираните руски ракетни удари срещу Украйна не са имали никаква военна цел. Вашингтон е предоставил на Киев над 16,8 милиарда долара помощ в сферата на сигурността. 

"Тези удари само засилват още повече нашия ангажимент да бъдем с народа на Украйна толкова, колкото е необходимо", посочи американският президент.

Посланикът на Украйна в ООН Сергей Кислица определи Русия като "терористична държава" по време на извънредно заседание на Общото събрание, часове след руските ракетни нападения.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 2
Руският фюрер се на*
преди 1 година
Когато пристигнат 300 километровите ракети за Химарсите украинците ще си върнат за убитите и разрушенията с залп не по обект Номер 2, а по обект Номер 1. Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 12
фашисти-пионки
преди 1 година
Зеленски, сега слънчево ли е над Украйна? Когато обстрелвате източните области и извършвате терористични атаки се радвате. Сега весело ли ви е? Сигнализирай за неуместен коментар